5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţie Brâncuşi, premieră în România

Licitaţie Brâncuşi, premieră în România

Casa de Licitaţii Artmark va scoate la vânzare, pentru prima dată în România, două lucrări semnate de sculptorul Constantin Brâncuşi

Două lucrări semnate de artistul Constantin Brâncuşi, desenul „Pupăza cu moţ“ şi fotografia-obiect artistic „Peile roşi“, vor fi scoase la licitaţie pe 26 ianuarie, la Bucureşti.
Lucrarea „Pupăza cu moţ“ este estimată la 5.000-10.000 de euro, fiind scoasă la vânzare de un colecţionar privat din Bucureşti, care l-a achiziţionat în trecut la o licitaţie a casei Christie’s. „Pupăza cu moţ“, care are dimensiunile 27,4 x 38 cm şi este realizată cu peniţa pe hârtie, reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme „Plante şi animale“, publicat de Ilarie Voronca la Paris, în 1929. Scriitorul făcea parte din cercul de prieteni ai artistului.

„Peile roşi“ din perioada de răzvrătire

„Peile roşi“, datată în 1906, are o valoare de vânzare cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de euro. În textul de pe verso, datat şi localizat „28 septembrie 1906, Paris“, stă scris: „Băeatul Tati! Fă zvon în ţară că steagul Oltului a început să să urzască la buricul pământului. Sunt primit la Salon cu trei opere. Te serut Costachie. Monsieu Ion Georgiean, Doctorand, str. Izvorului, nr. 18, Bucarest, Roumanie“. Interesantă este, însă, şi imaginea de pe faţa cărţii poştale. „Peile roşi“ este una dintre sculpturile distruse de artist în 1907, într-un acces de răzvrătire faţă de ceea ce crease în perioada impresionismului, când Brâncuși era elev al lui Auguste Rodin. Astfel, cartea poştală trimisă prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document rămas care prezintă una dintre operele dispărute. Fotografia a fost reprodusă cu ocazia Centenarului Brâncuşi din 1976 în România Literară şi provine din colecţia privată bucureşteană Călin Eftimie.

„Madame L.R.“ – 37,1 milioane de dolari

Lucrările îşi vor căuta un cumpărător la Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, organizată de casa Artmark la Athénée Palace Hilton. Cea mai scumpă operă a lui Brâncuşi, „Madame L.R.“, a fost adjudecată în urmă cu trei ani, la preţul de 37,1 milioane de dolari, la o licitaţie organizată în capitala franceză, acolo unde Brâncuşi şi-a petrecut şi ultimele momente ale vieţii sale.
Tot la Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, participanţii vor putea cumpăra lucrări realizate, printre alţii, de Nicolae Tonitza, Victor Brauner, Marcel Iancu, Iosif Iser, Ion Ţuculescu şi Corneliu Baba. Operele pot fi admirate la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă, până pe 25 ianuarie, între orele 11.00-21.00, şi la Athénée Palace Hilton, în ziua licitaţiei, între orele 11.00 – 19.30. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS