16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSprijin financiar pentru angajatorii care își formează personalul

Sprijin financiar pentru angajatorii care își formează personalul

Angajatorii care-şi formează singuri salariații din punct de vedere profesional pot beneficia lunar de ajutor financiar de la stat în valoare de aproximativ 42% din salariul pe care-l dau angajaților respectivi, care poartă denumirea de ucenici
Ucenicii sunt persoane fizice încadrate în muncă în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă (contract individual de muncă de tip particular care, pe lângă prevederile pe care le are un contract individual de muncă obişnuit, trebuie să mai precizeze meseria pentru care se formează profesional ucenicul, coordonatorul de ucenicie, locul sau locurile în care se desfăşoară formarea profesională, perioada pe care se derulează teoria şi practica). Modelul-cadru al contractului de ucenicie, ce va fi aprobat în perioada imediat următoare prin hotărâre de guvern, se încheie în limba română. „Perioada pe care se încheie contractul poate fi între minimum 12 luni şi maximum trei ani. În această perioadă, ucenicul se pregăteşte profesional la locul de muncă atât teoretic, cât şi practic“, a declarat Aurora Tirbeja, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. La sfârşitul perioadei de formare profesională, ucenicii trebuie să dea un examen pentru a primi diploma de calificare. În cazul în care ucenicul nu ia examenul din prima, contractul se poate prelungi cu o perioadă de cel mult 60 de zile, în care ucenicul trebuie să dea un alt concurs pentru a absolvi clasificarea în meseria respectivă.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească ucenicii

Conform Legii nr. 279/2005 cu completările şi modificările în vigoare, ucenicul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani. Angajatorii pot încheia contracte de ucenicie şi cu persoane în vârstă de 15 ani, dar numai cu acordul familiei. „Se pot încadra în muncă în calitate de ucenici atât cetăţenii români, cât şi cei străini, apatrizii care au obţinut permis de muncă în România, cetăţenii statelor membre ale UE şi ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European“, a adăugat Aurora Tiribeja. Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

Angajatorii pot primi sprijin financiar de 300 de lei/lună

Pe perioada uceniciei, ucenicii primesc un salariu lunar egal cu salariul minim brut pe ţară. „Angajatorii care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă“, a precizat Aurora Tiribeja. Având în vedere faptul că, în prezent, valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 de lei, valoarea sprijinului ce poate fi primit de angajatorii ucenicilor se ridică la 300 de lei/lună, pe perioada pe care se desfăşoară contractul de ucenicie, exceptând perioada de probă (de maximum 30 de zile înainte de încheierea contractului) şi perioada de prelungire a contractului. Conform legislaţiei în vigoare, pe perioada uceniciei, angajatorul trebuie să desemneze un coordonator de ucenicie din rândul celorlalţi salariaţi.

Normele actualizate de punere în aplicare vor apărea în perioada imediat următoare

În prezent, Legea nr. 279/2005 cu modificările şi completările ulterioare este în vigoare, dar se aşteaptă ca în perioada următoare să apară şi actualizarea normelor de punere în aplicare a acesteia. În aşteptarea normelor, angajatorii interesaţi de sprijinul oferit pentru organizarea uceniciei la locul de muncă ar trebui să identifice meseriile pentru care au deficit de personal şi locurile de muncă vacante şi, eventual, să desemneze deja un coordonator responsabil cu ucenicia.  

Contractele de ucenicie pot fi încheiate şi de PFA-uri

Contractele de ucenicie pot fi încheiate atât de firme foarte mici, cât şi de firme foarte mari. În cazul PFA-urilor şi al întreprinderilor individuale, legea prevede însă că au voie să încheie cel mult trei contracte de ucenicie (spre deosebire de celelalte tipuri de întreprinderi). În plus, în cazul acestora, persoana fizică autorizată este şi coordonatorul de ucenicie.

Legea nr. 279/2005 sprijină firmele şi tinerii

Legea nr. 279/2005 cu modificările şi completările ulterioare vine atât în întâmpinarea angajatorilor care îşi găsesc cu greu personal calificat, cât şi a celor mai mulţi tineri care, indiferent că au absolvit 10 sau 12 clase, nu au nici un fel de calificare.
• Adreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS