19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Hackerul“ de la CE Turceni, deferit justiţiei

„Hackerul“ de la CE Turceni, deferit justiţiei

Procurorii Biroului Teritorial Gorj al DIICOT au dispus trimiterea în judecată a persoanei care a copiat mai multe documente din calculatoarele CE Turceni şi le-a transmis presei. Este vorba de un doljean, fost şef al Serviciului IT al CE Turceni, ulterior inginer la Departamentul Măsurători Diagnoză şi Eficienţă Energetică.
Conducerea Complexului Energetic Turceni a sesizat poliţia pe 14 ianuarie 2011 despre faptul că mai multe adrese de e-mail ale angajaţilor au fost sparte, ocazie cu care diverse documente ale unităţii au fost copiate şi au ajuns în presă.
Pentru că era vorba de accesul fără drept la un sistem informatic, cazul a fost preluat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Gorj.
În urma anchetei făcute de procurori s-a stabilit că persoana care a spart adresele de e-mail ale directorului general şi ale mai multor angajaţi ai CE Turceni este Marian Enache, de 48 de ani, din oraşul Filiaşi, angajat ca inginer la Departamentul Măsurători Diagnoză şi Eficienţă Energetică al Complexului.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2005, bărbatul a fost înlocuit din funcţia de şef al Serviciului IT, după care a avut „discuţii şi chiar litigii cu conducerea unităţii, ca urmare a faptului că a fost schimbat din funcţie“. Printre fişierele pe care Enache le-a copiat şi trimis pe o adresă de e-mail se numără unele care conţineau date economice, comerciale, de marketing sau tehnologia informaţiei, o bună parte dintre ele aparţinând CE Turceni.

Nu şi-a recunoscut faptele

 Fiind audiat de procurorii DIICOT, Enache a susţinut că nu a folosit niciodată una din adresele de e-mail de pe care fuseseră trimise documente ale CE Turceni şi nici nu a transferat neautorizat date unor persoane din afara unităţii. Percheziţiile informatice făcute de anchetatori au arătat însă că Enache este cel care a accesat adresele de e-mail  ale unor salariaţi ai Complexului Energetic, iar documentele astfel obţinute le-a trimis pe o altă adresă de e-mail. Aceleaşi percheziţii au indicat că fostul şef al Serviciului IT a accesat adresele de e-mail ale colegilor şi șefilor săi atât de acasă, cât şi de pe calculatorul de la serviciu.
Potrivit procurorilor, CE Turceni a susţinut că datele copiate de Enache nu aveau caracter public şi, având în vedere că unele din fişiere se refereau la tranzacţii de energie electrică şi certificate de bioxid de carbon, prin publicarea lor putea fi influenţată tranzacţionarea pe piaţă. Săptămâna trecută, Marian Enache a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
Reprezentanţii CE Turceni nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere în legătură cu faptele pentru care angajatul Complexului a fost trimis în judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII