22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞapte localităţi, afectate de cenuşa de la Termocentrala Halânga

Şapte localităţi, afectate de cenuşa de la Termocentrala Halânga

Mai multe localităţi din Mehedinţi sunt afectate de cenuşa de la halda de cenuşă a Termocentralei Romag Prod Halânga. Cenuşa s-a întins pe mai bine de 20 de kilometri, iar localităţile Şimian, Halânga, Cerneţi, Tunari, Piatra Albă, Dudaşul Cerneţiului şi Dedoviţa sunt învăluite de praful care s-a ridicat în aer din cauza vântului care suflă cu putere. Halda de zgură este rezultată din arderea cărbunelui de la Temocentrala Halânga, care din cauza secetei s-a uscat, iar vântul a purtat pe aproximativ 20 de kilometri cenuşa.
Problema oamenilor care locuiesc în apropierea Termocentralei Halânga este mai veche. Ultima poluare a avut loc în luna aprilie 2011 şi de atunci nu s-a schimbat nimic. Oamenii respiră în continuare aerul poluat cu cenuşă arsă.
„E foarte rău ce se întâmplă aici, la noi, şi nimeni nu face nimic. De fiecare dată când bate vântul tare se ridică toată cenuşa de sus, de la Termo, şi vine peste noi. Se simte în aer şi e foarte greu de respirat. Nu cred că ne face bine să inhalăm atâta cenuşă. E a doua oară anul acesta când se întâmplă aşa“, a spus o localnică din Dudaşul Cerneţiului.
Din cauza prafului, oamenii spun că nici nu pot deschide ferestrele, iar în grădini totul se usucă. Chiar şi rufele puse în curte la uscat devin albe din cauza prafului.
„Eu nu îmi mai usuc hainele în curte pe sârmă. Geamurile nu se pot deschide. Îmi aerisesc în casă seara târziu, după ora 22.00, când nu mai bate vântul şi se mai linişteşte şi praful. E dezastru! Cineva trebuie să facă ceva, că nu putem să stăm aşa“, a mai spus o localnică din Halânga.
Reprezentanţii Termocentralei Romag Termo Halânga sunt conştienţi de cât de dăunător este praful atât pentru atmosferă, cât şi pentru sănătatea oamenilor, însă spun că au depus mai multe proiecte pentru construirea unor filtre de umidificare a prafului de cărbune ars, dar statul nu le acordă nici un sprijin, iar lucrările merg anevoios.
„Cunoaştem şi noi situaţia pentru că o vedem. Știm că este periculos atât pentru oameni, cât şi pentru puritatea aerului. Este o problemă tehnică pe care încercăm de mai mulţi ani să o rezolvăm. În prezent, există un proiect în derulare pentru construirea unor filtre pentru umidificarea haldei de cenuşă, dar lucrările merg mai greu, nu aşa cum ne-am dori noi“, a declarat Alin Balcu, director adjunct la Romag Termo.
Reprezentanții Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mehedinţi sunt şi ei la curent cu această situaţie, mai ales că este mai veche, însă nu fac altceva decât să îi avertizeze pe cei de la Termo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU