17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru ani de puşcărie pentru Cocoană

Patru ani de puşcărie pentru Cocoană

Patru ani de închisoare şi despăgubiri în valoare totală de peste două milioane de lei către părţile civile. Aceasta este pedeapsa dată de instanţele din Craiova lui Adrian Cocoană, timişoreanul care l-a ucis pe tânărul Lucian Reja-Peter şi a rănit-o pe prietena acestuia, Cristina Rohnean, într-un accident rutier produs pe 19 august 2008 în Timişoara.

În seara de 19 august 2008, în jurul orei 20.45, studentul la medicină Adrian Iosif Cocoană conducea un Ferrari cu numărul de înmatriculare TM-01-COC, pe Calea Aradului, din direcţia Piaţa Consiliului Europei către Piaţa Mărăşti. În apropierea intersecţiei cu strada Demetriade, Cocoană a intrat în depăşirea unui VW Golf, deşi în acea zonă este marcaj longitudinal continuu. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, în timpul manevrei de depăşire, Cocoană a scăpat Ferrari de sub control, a acroşat Golful, a traversat în diagonală sensul opus, după care a sărit bordura şi a ajuns pe trotuar, unde a lovit cele două persoane – pe Lucian Reja-Peter şi pe prietena sa, Cristina Rohnean, care mergeau pe trotuar.
Lucian Reja-Peter a decedat la scurt timp din cauza rănilor grave, iar Cristina a suferit leziuni care au necesitat 12 zile de îngrijiri medicale. Adrian Cocoană a coborât de la volan şi a „părăsit locul accidentului, fără a aştepta sosirea şi încuviinţarea organelor de poliţie“, după cum au menţionat procurorii în rechizitoriu. Cocoană s-a prezentat a doua zi la poliţie, însoţit de un avocat.
Ulterior, timişoreanul a fost arestat preventiv şi trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului. Dosarul a fost strămutat şi înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în noiembrie 2008, la cererea lui Cocoană, după ce avocaţii săi au invocat faptul că Cristina Rohnean, parte civilă în proces, este sora vicepreşedintei Tribunalului Timiş.

Condamnat la închisoare de toate instanţele din Craiova

În iulie 2010, Judecătoria Craiova l-a găsit vinovat pe Cocoană pentru toate infracţiunile comise. Inculpatul a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru omor din culpă, la trei ani pentru părăsirea locului accidentului, iar pentru vătămare corporală din culpă a mai primit un an de detenţie. Instanţa a contopit pedepsele, urmând ca inculpatul să o execute pe cea mai grea, cea de patru ani de închisoare. În plus, judecătorii au admis acţiunile civile, obligându-l pe Cocoană să plătească împreună cu societatea de asigurări aproape 70.000 de lei despăgubiri materiale şi trei milioane de lei despăgubiri morale Aureliei Grămescu, mama lui Reja-Peter. Celelalte părţi civile, Cristina Rohnean şi Mircea Preduţ, şoferul VW Golf acroşat de Cocoană, au primit despăgubiri morale şi materiale de aproape 70.000 de lei, respectiv aproape 15.000 de lei. Instanţa a reţinut că „inculpatul – conducând autoturismul pe drumurile publice, într-o zonă urbană intens circulată, cu o viteză dublă faţă de cea legală – a ignorat complet cele mai elementare reguli de circulaţie, aspecte care denotă indiferenţa faţă de eventualele consecinţe ale acţiunilor sale pentru viaţa şi integritatea corporală a celorlalţi participanţi la trafic“. La apel, Tribunalul Dolj a menţinut sentinţa dată de Judecătoria Craiova, însă a scăzut valoarea despăgubirilor morale pentru Aurelia Grămescu, de la trei la două milioane de lei.
Atât inculpatul, cât şi societatea de asigurări au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat ieri. Judecătorii au respins recursurile, dar şi cererea de rejudecare a cauzei formulată de avocaţii lui Cocoană, astfel că inculpatul va face cei patru ani de închisoare şi va plăti daunele dispuse de Tribunalul Dolj.

Mulţumiri avocatei din Craiova

Aurelia Grămescu a declarat pentru GdS că pedeapsa dată lui Adrian Cocoană de instanţele din Craiova este o victorie pentru ea, însă una amară. Mama lui Lucian Reja-Peter a ţinut să le mulţumească judecătorilor din Craiova pentru imparţialitatea de care au dat dovadă în acest dosar, jurnaliştilor care s-au interesat timp de peste trei ani de acest caz şi, nu în ultimul rând, avocatei Andra Popa din Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII