14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞantajul lui Cotigă de la ITM, un an cu suspendare

Şantajul lui Cotigă de la ITM, un an cu suspendare

Silviu Cotigă a fost trimis în judecată în 2009, după ce procurorii DNA au stabilit că a trimis controale cu „dedicaţie“ la un service auto pentru ca patronul să îi şteargă o datorie

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au consemnat în rechizitoriu că, în vara anului 2006, o autoutilitară Fiat Ducato a SC VISILCO GENCOM SRL Craiova, firmă patronată de Mihaela Cotigă, soţia inspectorului-şef de atunci al ITM, Silviu Cotigă, s-a defectat. Maşina a fost dusă pentru reparaţii la service-ul auto aparţinând SC ABARTH SRL Craiova şi administrat de craioveanul Constantin Luţă. După reparaţia şi ridicarea maşinii, SC VISILCO GENCOM a achitat service-lui doar 2.000 de lei din totalul de 3.350, cât era valoarea din factură. Patronul service-ului a încercat să recupereze şi diferenţa de bani, însă, după cum au consemnat procurorii DNA, Cotigă „a  înţeles să folosească puterea conferită de atribuţiile funcţiei de inspector-şef al ITM Dolj, spre a o determina pe partea vătămată să nu mai pretindă diferenţa neachitată de 1.350 de lei, pe care i-o datora SC VISILCO GENCOM SRL“.
Pe 4 august 2006, Cotigă şi-a trimis doi subalterni, pe inspectorii Adrian Mugurel Abagiu şi Dan Narcis Purcărescu, să facă un control „cu dedicaţie“ la SC ABARTH SRL Craiova. Cei doi inspectori au descoperit câteva deficienţe minore în urma controlului, însă atunci când au aflat de la patron că acesta are o neînţelegere cu şeful lor, au hotărât să întrerupă controlul. Inspectorii i-au sugerat lui Constantin Luţă că ar fi bine să vină la ITM pentru a lămuri problema cu Cotigă.
Procurorii DNA au mai precizat că, la sediul ITM Dolj, de faţă cu un subaltern, Cotigă „a proferat către partea vătămată ameninţarea că o va muta din oraş“.
Ameninţarea era una de luat în serios, pentru că şeful service-ului ştia că şeful ITM îi poate retrage autorizaţia de funcţionare şi chiar îi putea închide unitatea.

Judecătorii de la tribunal, mai iertători

După încheierea cercetărilor, în ianuarie 2009, DNA l-a trimis în judecată pe Silviu Cotigă pentru comiterea infracţiunii de şantaj, dosarul cu numărul 456/215/2009 fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova.
Abia în iulie 2010, judecătorii l-au găsit vinovat şi l-au condamnat pe inculpat la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, a fost obligat să achite service-ului datoria de 1.350 de lei, plus 2.180 de lei la bugetul de stat, drept cheltuieli judiciare. Atât DNA Craiova, cât şi inculpatul au făcut apel, care s-a judecat la Tribunalul Dolj. Instanţa a respins ca nefondat apelul declarat de procurori şi, în schimb, l-au admis pe cel declarat de inculpatul Cotigă. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au „scurtat“ cu doi ani pedeapsa primită de Cotigă, dar şi termenul de încercare. Fostul inspector-şef al ITM Dolj a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de trei ani, faţă de termenul de încercare de cinci ani, cât dispusese Judecătoria Craiova.
În plus, Tribunalul Dolj a respins cererea inculpatului de restituire a cauzei la procuror şi a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei Judecătoriei Craiova. Hotărârea de marţi a Tribunalului Dolj poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Ba suspendat, ba nesuspendat 
După ce a fost trimis în judecată, pe 1 ianuarie 2009, Silviu Cotigă a fost suspendat din funcţie, apoi repus în aceeaşi funcţie de instanţă şi din nou… suspendat de mai multe ori. În prezent, Silviu Cotigă este suspendat din funcţia de inspector-şef până la pronunţarea unei sentinţe irevocabile în acest dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII