17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPesediştii doljeni, măcinați de cazul „Geoană“

Pesediştii doljeni, măcinați de cazul „Geoană“

După discuţii furtunoase, preşedintele Prioteasa i-a convins pe primarii PSD că trebuie să adopte o poziţie unitară

Conducerea PSD Dolj, organizaţie din care face parte şi Mircea Geoană, i-a convocat ieri pe primarii social-democraţi din judeţ pentru a-i consulta pe tema cazului „Geoană“. La intrarea în sală, mai mulţi primari au declarat că îl susţin pe Geoană, însă la final aceştia şi-au schimbat opinia, fiind convinşi de liderul Ion Prioteasa să se supună liniei de partid.

La intrare – cu Geoană, la ieşire – cu Ponta

Iniţial, mai mulţi primari pesedişti – printre care şi Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea şi preşedintele Ligii Primarilor PSD din Dolj – au declarat că-l vor susţine pe Mircea Geoană în acest conflict cu conducerea partidului. Ei au întocmit chiar o scrisoare, adresată lui Victor Ponta, prin care arătau că, în cazul în care preşedintele Senatului va fi exclus din partid, şi ei îşi vor da demisia din PSD.
„Îi solicităm domnului Victor Ponta să renunţe de urgenţă la lupta pe care o are cu domnul Geoană, întrucât din această luptă nu are nimeni de câştigat. Considerăm că nu este potrivit ca preşedintele PSD să aibă conflicte publice şi să-l ameninţe cu excluderea pe Mircea Geoană, care, potrivit sondajelor de opinie, este al doilea lider PSD ca încredere în ochii opiniei publice. Precizăm că o decizie de excludere din PSD a domnului Mircea Geoană echivalează pentru noi cu o decizie de excludere a noastră. Consideraţi că, dacă îl excludeţi pe Geoană din PSD, atunci ne-aţi exclus şi pe noi!“, se arăta în scrisoarea primarilor susţinători ai lui Mircea Geoană.
La finalul întâlnirii, însă, primarul Popa a declarat că îşi retrage declaraţiile făcute iniţial. „În urma discuţiilor care au avut loc cu primarii din judeţ, aşteptăm să vedem ce se întâmplă la nivel înalt. Noi nu am luat o hotărâre, noi am spus că trebuie să se ajungă la unitate şi sperăm să cadă la înţelegere pentru că partidul are nevoie atât de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care este şi reprezentantul judeţului Dolj în Senat, cât şi de Victor Ponta. Aceste lucruri sunt necesare pentru a se întâmpla ce şi-a propus partidul – să câştigăm alegerile locale şi parlamentare. Sperăm că va fi înţelegere. Îmi retrag declaraţiile pe care le-am făcut iniţial în mod pripit“, a spus primarul din Segarcea.

De vină ar fi juriştii partidului

La finalul întâlnirii, liderul pesediştilor doljeni a declarat că primarii doljeni au fost, de fapt, supăraţi pe juriştii partidului, care i-au recomandat lui Ponta o soluţie atât de periculoasă pentru partid, precum înlocuirea lui Geoană de la şefia Senatului.
„Primarii PSD din Dolj sunt supăraţi pe partea juridică a partidului, pe cei care i-au sugerat lui Victor Ponta şi celor din Biroul Permanent că soluţia schimbării lui Mircea Geoană cu un alt coleg de-al nostru este una facilă şi fezabilă. S-a dovedit că a fost un bumerang, care s-a întors împotriva noastră“, a declarat Ion Prioteasa.
Potrivit lui acestuia, primarii din Dolj au transmis un mesaj de unitate către conducerea centrală a PSD. „Toţi cei prezenţi recunosc că preşedintele partidului la nivel naţional este Victor Ponta şi nu există nici un fel de discuţie în legătură cu acest lucru. În acelaşi timp, primarii transmit mesajul că Mircea Geoană este un om util şi că el trebuie să fie respectat în continuare şi lansează un apel la raţiune, la împăcare şi la calm şi că de fapt fricţiunile care se produc la vârf aduc prejudicii partidului şi toţi cei care au fost prezenţi aici transmit acest mesaj de solidaritate întregului partid şi tuturor forurilor de partid care se vor desfăşura în perioada următoare. O spun cu toată convingerea că trebuie să fim raţionali în aceste momente deosebite. Cei care ne sunt adversari sunt în afara partidului. Unii dintre cei prezenţi au transmis şi o bilă neagră celor din zona juridică, pentru că nu au manageriat aşa cum trebuie această problemă cu privire la schimbarea preşedintelui Senatului“, a mai declarat Prioteasa.
Preşedintele PSD Dolj crede că nu se va ajunge la excluderea din partid a lui Geoană, menţionând încă că, „dacă o să fie această situaţie, o să ne întâlnim din nou cu primarii“. Prioteasa a precizat că mesajul primarilor de la Dolj va fi adus la cunoştinţa conducerii PSD mâine, la Târgu Jiu, „unde se lansează programul de energie şi unde o să vină o bună parte din conducere“.

Verdict amânat

Reamintim că Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a decis luni înlocuirea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăţean. Aceeaşi decizie a fost luată – fără nici un vot „împotrivă“ – şi de grupul parlamentar PSD din Senat, chiar în prezenţa lui Geoană. După şedinţa grupului parlamentar, Mircea Geoană a declarat că decizia este „pripită şi nejustificată“, că aceasta face rău partidului şi este determinată de „interese meschine“, apreciind că, de fapt, această funcţie „va fi oferită pe tavă“ puterii.
Marţi, Ion Iliescu şi Adrian Năstase au anunţat că PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, întrucât partidul riscă să piardă această funcţie. „Discuţiile care au avut loc în Senat luni au arătat că postul de preşedinte al Senatului ar trebui mai întâi vacantat şi abia apoi numit alt reprezentant al PSD. Asta ar însemna un nou vot în plen, ceea ce schimbă datele problemei. Există riscul ca PSD să piardă funcţia, pentru că PDL şi UNPR şi UDMR au mai multe voturi. Aşa că PSD nu va merge pe varianta vacantării postului de preşedinte prin revocarea lui Geoană, iar situaţia va rămâne aşa cum este acum“, a declarat Ion Iliescu, potrivit Mediafax.
Tot marţi, însă, preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că a depus la Comisia de Arbitraj a partidului o sesizare în care invocă nerespectarea Statutului de către Mircea Geoană. Cu această ocazie, Ponta a spus că Geoană „nu mai are loc în PSD“.
În acelaşi timp, Victor Ponta a menţionat că Iliescu şi Năstase au exprimat opinii personale când au afirmat că PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, precizând că decizia partidului de înlocuire a lui Geoană cu Corlăţean nu s-a schimbat.
Ieri, în şedinţa Senatului nu s-a mai adus în discuţie înlocuirea lui Geoană. Înainte de începerea şedinţei de plen, senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a declarat că grupul parlamentar din care face parte nu a depus nici o cerere în acest sens la Biroul permanent, susţinând că „urmează să se ia o decizie politică din acest punct de vedere“ şi că „Biroul Politic (BPN – n.r.) de luni al partidului va stabili exact cum se va proceda“. Mircea Geoană s-a abţinut şi el ieri de la comentarii: „Nu vreau să întreţin nici o formă de tensiune în partid. Nu doresc să mai fac comentarii pe acest subiect până când structurile partidului se vor întruni. Până atunci, cred că este mai înţelept şi mai bine să încetăm cu aceste declaraţii. Oricum, se va decide zilele viitoare în partid“.
Şedinţa Comisiei de Arbitraj şi Integritate Morală din cadrul PSD, care urmează să ia o decizie în cazul „Geoană“, a fost convocată pentru duminică, iar Mircea Geoană a fost şi el invitat, pentru a-şi formula apărarea. Conform Statutului, propunerea care va fi adoptată de Comisia de Integritate va fi supusă dezbaterii Comitetului Executiv Naţional (CExN), acest for decizional urmând să fie convocat după şedinţa de duminică. În cazul în care CExN va aproba sancţionarea lui Mircea Geoană, decizia va deveni efectivă, sancţiunea putând merge până la excluderea acestuia din PSD, pentru că s-a opus înlocuirii sale de la şefia Senatului. Dacă CExN nu va fi de acord cu sancţionarea lui Geoană, la cererea conducerii PSD poate fi convocat Congresul Extraordinar al partidului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII