12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazurile şi necazurile recensământului din Dolj

Cazurile şi necazurile recensământului din Dolj

Cu o zi înainte de finalul recensământului populaţiei şi al locuinţelor, procentul de recenzare la nivelul judeţului Dolj era de 95,09 la sută

Ziua de 31 octombrie a fost ultima a recensământului populaţiei şi al locuinţelor, acţiune care s-a derulat la nivel naţional începând cu 20 octombrie. Datele finale ale campaniei vor fi anunţate oficial astăzi, ieri cunoscându‑se doar situaţia până la data de 30 octombrie. La nivelul Doljului, au fost recenzate până la această dată 262.615 locuinţe, dintr-un total de 276.184 de locuinţe estimate, şi 602.710 persoane, dintr-un total de 700.431, cât reprezenta populaţia stabilă din judeţ, în ianuarie 2011. Dintre localităţile doljene, în 44 se încheiase deja recensământul, restul aflându-se la un procentaj de peste 93 la sută. În Craiova, până duminică fuseseră recenzate 97.307 locuinţe, dintr-un total estimat de 105.000, şi 234.473 de persoane, din 298.751, cât reprezenta populaţia stabilă în ianuarie 2011, adică un precent de 92,25 la sută.
Restul locuinţelor şi al populaţiei urma să fie acoperit până aseară, lucru care directorul Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Dolj spera să se întâmple. „Astăzi (ieri – n.r.) a fost ultima zi de recensământ. Nu va exista un termen de prelungire, şi cred că la nivelul Doljului va fi acoperit şi restul de cinci la sută. În Craiova ar mai fi de recenzat în jur de 64.000 de persoane şi cred că se va reuşi acest lucru. Mai rămân de calculat doar ratele de nonrăspuns, iar până mâine (astăzi – n.r.), la ora 15.00, vom înainta un raport. Fiecare recenzor va face un raport de calitate a ceea ce s-a petrecut pe teren, adică persoane lipsă, refuzuri, informaţii luate de la administratori sau de la vecini, locuinţe convenţionale neacoperite, de unde nu s-a putut afla nimic“, a precizat Mariana Tănase.
„Sigur, au existat şi recenzori indolenţi, care nu au mai revenit acolo unde nu au putut obţine informaţiile din diverse motive şi nici nu au lăsat vreun mesaj în ceea ce priveşte ora şi data revenirii. Unii s-au întors, dar au existat şi refuzuri de genul «azi nu pot să vă răspund că dau cu aspiratorul, mâine gătesc», şi tot aşa, cazuri şi necazuri, tipuri şi tertipuri de persoane“, a adăugat directorul Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.

Recenzări la sediul Direcţiei de Statistică

Mariana Tănase a mai precizat că în Dolj s-a înregistrat, totuşi, un ritm bun de recenzare faţă de media zilei, dar că au existat şi persoane care au venit direct la sediul Direcţiei Regionale de Statistică sau la cel al Primăriei Craiova pentru a fi recenzate. „Ne-am trezit, în total, cu vreo 50-60 de cetăţeni la sediul Direcţiei, care ne-au spus cam acelaşi lucru, că nu au încredere în recenzori şi vor să fie recenzaţi direct la noi. Am înţeles că au existat astfel de cazuri şi la primărie. Li s-au luat datele, iar ele au ajuns la mapele aferente, dar ne-au cam încurcat puţin“, a dezvăluit directoarea DRS.
Aceasta a menţionat că la acţiunea de recensământ a contat foarte mult calitatea recenzorului. „Şi timpul a fost foarte strâns, e adevărat, dar un recenzor isteţ ar fi trebuit să termine până acum sectorul repartizat. Au fost şi persoane care s-au descurcat foarte bine, în sensul că au ştiut cum să-şi ia datele astfel încât interviul să nu dureze mai mult de cinci minute“, a spus Mariana Tănase. Până la 30 octombrie, cu o zi înainte de finalul recensământului, numărul persoanelor recenzate la nivel naţional era de 18.710.326.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII