16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeorge Banu ne-a spus „de ce mai venim la teatru“

George Banu ne-a spus „de ce mai venim la teatru“

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a găzduit ieri-dimineaţă, la ora 11.00, în sala „I. D. Sîrbu“, a doua întâlnire SpectActor din acest sezon. Invitatul conferinţei a fost reputatul teatrolog George Banu (foto), profesor universitar la Sorbonne Nouvelle (Paris), iar moderator a fost secretarul literar al teatrului, Nicolae Coande.
George Banu le-a spus celor prezenţi „de ce mai venim la teatru“, acesta fiind şi genericul întâlnirii de ieri. Invitatul a vorbit despre importanţa teatrului în contemporan, spunând că acesta este „o formă de distracţie“ şi că „oamenii se duc la teatru pentru a constitui un corp social“. Totodată, George Banu a mărturisit că „teatrul se hrăneşte din prezenţă“, adăugând că „toţi spectatorii care se duc la teatru au nevoie unii de alţii“. Într-o eră în care se dă o bătălie permanentă între filmul văzut acasă şi o piesă văzută la teatru, cea din urmă câştigă, reuşind să construiască „o comunitate a aplauzelor“. Prin dublul lui sens, cel de fals şi, în acelaşi timp, de adevărat, teatrul dă naştere unei ambiguităţi care ne atrage, după cum a recunoscut George Banu. Astfel, „plăcerea vine din confuzia pe care nici o artă nu o produce“.
Întâlnirea s-a încheiat, nu înainte ca George Banu să răspundă câtorva persoane din public, dornice să-i afle părerea în legătură cu diverse aspecte ale teatrului. Conform spuselor directorului TNC, Mircea Cornişteanu, în 2012, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, îl vom avea din nou pe George Banu la Craiova. De această dată, el ne va spune „de ce plecăm de la teatru“, într-o întâlnire la fel de interesantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS