14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSarcină, acuzat de dumping la licitaţie

Sarcină, acuzat de dumping la licitaţie

O firmă din Râmnicu Vâlcea a contestat rezultatul licitaţiei de modernizare a DJ 675, cu o zi înainte de semnarea contractului. Licitaţia electronică, organizată de Consiliul Judeţean Gorj, fusese iniţial câştigată de SC Coremi Inter SA, controlată de controversatul om de afaceri gorjean Nicolae Sarcină. Societatea care a contestat oferta firmei Coremi este SC VICEXPERT din Râmnicu Vâlcea. Reprezentanţii acestei societăți şi-au exprimat nemulţumirea că firma câştigătoare a propus un preţ prea mic de realizare a contractului, iar preţul extrem de scăzut nu ar reflecta volumul lucrărilor necesare modernizării şi reabilitării a 25 de kilometri de drum judeţean, pe tronsonul Târgu Cărbuneşti – Ţicleni – Peşteana Jiu.

Preţ scăzut la jumătate

Fondurile pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a DJ 675 sunt asigurate prin Programul Operaţional Regional, iar beneficiar este Consiliul Judeţean Gorj. Valoarea totală estimată a proiectului, conform contractului de finanţare, este de 52,8 milioane de lei, cu TVA inclus. Pe lângă reabilitarea celor 25 de kilometri de drum, proiectul prevede construirea a şapte podeţe noi, precum şi reabilitarea a 55 de podeţe şi a zece poduri de pe toată lungimea drumului judeţean 675. La licitaţia organizată de consiliul judeţean au participat zece firme şi asociaţii de firme. SC Coremi Inter SA, firma controlată de Nicolae Sarcină, a reuşit să câştige competiţia cu un preţ redus cu 48,13%, din valoarea totală estimată a proiectului finanţat de Uniunea Europeană. Astfel, Serviciul Achiziţii Publice, din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a declarat câştigătoare oferta firmei Coremi, care a propus un preţ de executare a lucrării de numai 18,6 milioane de lei, fără TVA.

CNSC va decide  

Preţul oferit de firma controlată de Sarcină i-a făcut să renunţe pe toţi reprezentanţii firmelor participante, iar câştigătoare a fost desemnată SC Coremi. Conform procedurilor, ieri trebuia semnat contractul, însă, pe ultima sută de metri, SC VICEXPERT din Râmnicu Vâlcea a depus o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Instituţia respectivă va trebui să se pronunţe în 20 de zile dacă licitaţia a fost organizată conform prevederilor legale. Reprezentanţii VICEXPERT acuză faptul că preţul oferit de Coremi este prea mic şi nu poate fi justificat, precum şi nerealizarea tuturor procedurilor legale: „Am obţinut o ofertă foarte bună în urma licitaţiei. Toate păreau în regulă, până când, cu o zi înainte de semnarea contractului, a apărut o contestaţie de la firma din Vâlcea. Practic, oferta Coremi este cu 50% mai mică decât valoarea estimată a proiectului. Cei de la VICEXPERT sunt nemulţumiţi că s-a ajuns la această valoare şi nu se justifică suma. Adică reprezentanții Coremi au venit cu o ofertă şi apoi au scăzut şi mai mult preţul din ofertă. Noi am solicitat ca firma Coremi să îşi reactualizeze oferta la finalul licitaţiei şi nu am semnat contractul înainte. Mă rog, este o contestaţie care ne ţine în loc 20 de zile. Dacă CNSC ne va da dreptate, noi vom reţine o parte din garanţia de participare la licitaţie, depusă de firma VICEXPERT, pentru că lucrările ar fi putut să înceapă. O să reţinem în jur de 11.450 de lei, dacă vor pierde la CNSC“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Este posibil însă ca scandalul licitaţiei pentru modernizarea DJ 675 să se mute de la CNSC în instanţă, dacă patronii VICEXPERT din Râmnicu Vâlcea nu vor fi mulţumiţi de verdictul dat de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII