18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii şi lumea lor din bibliotecă

Copiii şi lumea lor din bibliotecă

„Jocul este cel mai elevat tip de cercetare“, spunea Albert Einstein. Prin joc, copiii prezenţi
în fiecare zi la Ludoteca Bibliotecii „Aman“ învaţă să crească frumos

Ludoteca din cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ a luat fiinţă pe 1 iunie 2010. De atunci, colectivul secţiei organizează felurite activităţi pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani, menite să le dezvolte armonios personalitatea şi gândirea.
Săptămâna aceasta, tema abordată de Ludotecă a fost „Cei şapte ani de acasă: Codul Bunelor Maniere“, desfăşurată în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului „Cărticica pentru prichindei şi copii mai măricei“ (octombrie 2011 – iunie 2012). Înscrierile pentru eveniment s-au încheiat pe 30 septembrie, bucurându-se de un interes foarte mare din partea şcolilor şi grădiniţelor participante. Programul este ocupat până la vara anului viitor, demonstrând dorinţa instituţiilor de a contribui activ la dezvoltarea elevilor lor. Cei mici, de la grădiniţe şi şcoli din Craiova, şi nu numai – de-a lungul vremii au participat şi şcoli din comunele Celaru sau Castranova – vin în fiecare zi la Ludotecă pentru a învăţa lucruri importante pentru formarea lor. Însoţiţi de învăţătoare, educatoare sau chiar de bibliotecarele şcolilor la care studiază, copiii au acces la computer, la jucării, la minunata lume a cărţilor, prezentată într-un mod cât mai atractiv, astfel încât să le fie atrasă atenţia. „Este importantă joaca, până la urmă. Prezentările sunt foarte scurte, ca să le capteze atenţia celor mici“, a mărturisit purtătorul de cuvânt al Bibliotecii „Aman“, Nicoleta Traşcă.

Universul copilăriei

Cele două camere destinate Ludotecii reprezintă un loc în care copiii se simt ca acasă. Mocheta multicoloră, dulăpioarele, măsuţele şi scaunele create special pentru cei mici le conferă acestora senzaţia că sunt într-o lume care le aparţine, dându-le încredere. Când vine timpul proiectelor tematice, elevii se aşază în jurul meselor şi aşteaptă diversele jocuri sau activităţi în timp ce răsfoiesc o carte. Tema săptămânii în curs, cea care tratează codul bunelor maniere, a venit şi cu un „test de bună purtare“, în care cei mici au răspuns cu „da sau „nu“ unor întrebări de „bun-simţ“. După cum declară colectivul secţiei, „cei mici ştiu ce înseamnă buna cuviinţă“. Iar asta poate fi observat foarte uşor de către oricine îi priveşte în timpul lucrului: sunt liniştiţi, spun „mulţumesc“, „cu plăcere“, „te rog“ şi se joacă atent cu bunurile oferite de bibliotecă.
Educaţia celor mici este importantă. Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ încearcă să contribuie şi să o completeze pe aceea oferită deja de părinţi, educatori, învăţători şi profesori. În afara proiectelor oficiale, Ludoteca este deschisă pe tot parcursul săptămânii, până seara, iar copiii pot veni însoţiţi de un adult ca să se joace, să citească sau să înveţe lucruri noi. Aceste activităţi de sine stătătoare nu necesită programare şi nu au nici un cost. Ludoteca reprezintă locul de relaxare din afara casei, unde joaca se îmbină cu învăţatul inteligent al unor lucruri simple, dar care trebuie înrădăcinate în mentalul celor mici. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS