15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii pensionari pot rămâne la catedră până la sfârşitul anului şcolar

Dascălii pensionari pot rămâne la catedră până la sfârşitul anului şcolar

Începând de luna aceasta, profesorii care împlinesc vârsta de pensionare pe parcursul anului şcolar au posibilitatea să rămână la catedră, pe postul lor, până la sfârşitul anului şcolar. „Cadrele didactice pot să-şi aleagă dacă doresc sau nu să fie pensionate în ziua în care împlinesc vârsta de pensionare. Dacă decid să se pensioneze în ziua respectivă, trebuie să anunţe şcoala din timp, iar Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ trebuie să le aprobe cererea. Cine dorește, poate însă să solicite să rămână în calitate de titular până la sfârşitul anului şcolar, iar pensionarea sa se va face cu 31 august“, a declarat Alexandrina Năstase, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Până la apariţia în Monitorul Oficial din 10 octombrie a Ordinului ministrului educaţiei, cercetării şi sportului nr. 5552/2011, cadrele didactice trebuia să se pensioneze în ziua în care împlineau vârsta de pensionare şi nu puteau să rămână ca titular pe post. Persoanele aflate în această situaţie aveau însă posibilitatea să-şi oprească o parte din ore şi să rămâne încadrate la cumul de funcţii sau la plata cu ora. „Conform metodologiei de mişcare de personal, se putea acorda plata cu ora până la nouă ore pentru profesori sau pe o catedră pentru învăţători şi educatori, în cazul acestora din urmă fiind imposibil de împărţit norma avută“, a precizat Alexandrina Năstase.

„Ordinul nu se aplică retroactiv“

Conform statisticilor făcute de ISJ Dolj, numărul persoanelor care împlinesc vârsta de pensionare pe parcursul anului şcolar 2011-2012 se ridică la 53. Dintre acestea, opt persoane au împlinit respectiva vârstă până la apariţia acestui ordin, astfel că s-au pensionat deja şi, în funcţie de opţiunea fiecăruia, unii au rămas în continuare în sistem, încadraţi fie la cumul de funcţii, fie la plata cu ora. „Ordinul nu se aplică retroactiv, astfel că doar dascălii care vor împlini vârsta de pensionare după apariţia Ordinului nr. 5552/2011 (10 octombrie 2011) vor beneficia de prevederile sale. Am luat legătura cu aceste persoane şi o parte şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în sistem până la sfârşitul anului şcolar, iar o parte au zis că nu vor rămâne până la sfârşit“, a spus Alexandrina Năstase.

Vârsta de pensionare

Conform legislaţiei în vigoare, femeile care lucrează în învăţământ se pot pensiona la 59 de ani şi două luni, iar bărbaţii, la 64 de ani şi două luni.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII