5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLucrare urgentă, uitată de primărie

Lucrare urgentă, uitată de primărie

O parte a trotuarului de pe strada Severinului din Craiova s-a surpat de mai mult timp şi riscă să afecteze reţelele de utilităţi, dar lucrările de refacere încă nu au început

Pe strada Severinului, în zona Balta Craioviţa (vizavi de fântâna Obedeanu), trotuarul s-a surpat de mai multă vreme, iar riscul de a se produce avarii la reţelele de utilităţi este din ce în ce mai mare. Primele alunecări au survenit pe la sfârşitul lunii iulie, însă nu au fost luate în seamă de autorităţile locale. În prezent, pe anumite porţiuni a căzut parapetul, pe sub trotuar nu mai este decât pământ, reţelele electrice sunt la vedere, iar o nouă prăbuşire ar putea afecta magistrala de canalizare şi conducta de apă care trec prin zonă.
Până la urmă, Primăria Craiova a întocmit un contract pentru executarea lucrărilor de consolidare taluz, trotuar, carosabil şi reţele de utilităţi în zona afectată de pe strada Severinului, pe care l-a şi atribuit la începutul lunii trecute, în regim de urgenţă, prin negociere fără anunţ de participare, firmei SC Domarcons SA Craiova, singura ofertantă. Motivul pentru care s-a apelat la această procedură este „situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“, după cum se specifică în anunţul de atribuire publicat în SEAP.
Costurile estimate iniţial de primărie pentru această investiţie au fost de 296.890 de lei, fără TVA, însă, în urma negocierilor, s-a ajuns la suma de 280.377 de lei, fără TVA, ca valoare totală finală a contractului.

Fără alte restricţii de circulaţie

Problema este că nici până acum nu au început lucrările, în ciuda urgenţei exprimate de municipalitate. Firma contractantă susţine că avizele sunt cele care ţin în loc demararea lucrărilor, ele trebuind obţinute de la fiecare deţinător de utilităţi.
„Încă ne aflăm la partea de obţinere a autorizaţiei de construcţie. Documentaţiile au fost depuse de primărie către toţi deţinătorii de reţele, care urmează să-şi dea avizele. Sunt şapte-opt avize pe care trebuie să le obţinem pentru a primi autorizaţia, incluzând aici şi acordurile de la Poliţia Rutieră sau Inspectoratul de Stat în Construcţii. Apoi ne vom apuca rapid de lucrări“, a explicat Cristi Radoslav, director tehnic la SC Domarcons.
Acesta a menţionat că pe toată durata lucrării nu vor interveni alte restricţii de circulaţie în afară de cea existentă în prezent (este afectată prima bandă de mers pe sensul către centru, pe o suprafaţă de circa 70 de metri) şi că reparaţiile nu ar dura mai mult de trei săptămâni. Soluţia găsită de societate şi aprobată de primărie pentru lucrare este construirea unui zid de sprijin. „Noi am estimat ca durată de execuţie trei săptămâni, pentru că nu ştii peste ce dai în pământ. Vom face un zid de sprijin din beton, care va avea în jur de 27 de metri, şi vom reface trotuarul degradat. Toate reţelele de utilităţi rămân pe loc, noi doar le vom proteja pe durata lucrării“, a explicat directorul tehnic de la Domarcons.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII