19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSemafor în faţa şcolii

Semafor în faţa şcolii

Pietonii care traversează strada Brazda lui Novac din Craiova prin faţa Şcolii nr. 24 cer amplasarea unui semafor pentru a nu mai fi „alergaţi“ pe zebră de maşini, iar şoferii vor semafor pentru ca pietonii să nu mai „treacă precum boii“

Un accident produs săptămâna trecută în faţa Complexului Baba Novac din cartierul craiovean Brazda lui Novac readuce în discuţie o problemă mai veche din acea zonă: necesitatea unui semafor la trecerea de pietoni care leagă complexul de Şcoala nr. 24 „Sf. Gheorghe“ din Craiova.
Duminică seară, în jurul orei 18.45, Cătălin Negoianu, de 35 de ani, din Craiova, s-a angajat regulamentar în traversarea străzii chiar pe marcajul pietonal din faţa Şcolii nr. 24. A fost însă surprins şi lovit de un autoturism Dacia Logan, cu numărul de înmatriculare DJ-68-SMA, condus de pensionarul Dumitru Smaranda, de 58 de ani, din localitate. Victima a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru a primi îngrijirile medicale necesare. Din fericire, pietonul a scăpat doar cu răni uşoare, iar şoferul s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

„Trec unul câte unul ca vitele“

Părerile pietonilor, dar şi ale şoferilor înclină către necesitatea unui semafor la acea trecere de pietoni. Fiecare are, însă, motivele lui. Şoferii sunt nemulţumiţi de pietonii care traversează unul câte unul, nu în grup.
„Aici ar trebui să se pună un semafor cu buton pentru pietoni, ca ăla de la Teatru, că trec unul câte unul ca vitele, iar maşinile se adună într-o coadă până în Rocadă. Se mai întâmplă ca vreun pieton mai puţin sprinten să fie şters de vreo maşină, dar e din vina lui, pentru că nu aşteaptă pe trotuar să se adune mai mulţi şi apoi să treacă, ca în orice oraş civilizat, ci mulţi trec ca boii, fără să se asigure“, a susţinut Marius Matei, un şofer enervat pentru că tocmai aştepta la respectiva trecere să traverseze un pieton. Şi apoi altul… Şi încă unul… „Să pună ăştia de la primărie un semafor aici, că e şcoală şi mereu te trezeşti cu câte un copil că trece în fugă. Eu ştiu că e trecere de pietoni, dar asta nu înseamnă că pietonii trebuie să-şi bată joc de şoferi şi să treacă atunci când vor ei. Le mai trebuie şi un pic de bun-simţ“, a spus taximetristul Georgian Preda.

„Ne claxonează să trecem mai repede“

De cealaltă parte, pietonii sunt şi ei nemulţumiţi de faptul că şoferii nu le dau prioritate, solicitând amplasarea unui semafor care să le dea siguranţa că atunci când e verde pot să traverseze liniştiţi. „Eu am trimis o scrisoare la primărie încă de acum cinci ani şi am cerut să se pună semafor, ca să traversăm şi noi, pensionarii, liniştiţi când ne ducem sau venim de la piaţă, că şoferii nu ne lasă. Unii ne claxonează să trecem mai repede, iar alţii se reped spre noi cu maşina, să ne lovească“, se plângea pensionarul Constantin Dunoiu, în timp ce urmărea cu atenţie traficul din zonă, aşezat pe o băncuţă din faţa magazinului.
„Cred că un semafor ar fi bun aici, pentru că mereu se întâmplă câte un accident. Săptămâna trecută, unul cu un taxi a dat peste o fată, tot pe trecere, dar nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea, că a luat-o şi a pus-o în maşină s-o ducă la spital. Mereu se-ntâmplă câte ceva aici şi nu mi-e decât de copiii ăştia care intră sau ies de la şcoală“, a povestit Marina C., vânzătoare la unul dintre chioşcurile aflate în staţia de autobuz.

„Ideea n-ar fi rea“

Decizia instalării unui semafor la respectiva trecere de pietoni nu o poate lua însă decât Primăria Craiova şi numai cu avizul specialiştilor din Comisia de Sistematizare a Circulaţiei. „Ideea în sine n-ar fi rea. Va trebui s-o discutăm însă atât în cadrul Biroului Rutier, cât şi la Comisia de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale de pe lângă Primăria Craiova. În funcţie de concluziile acestor discuţii, primăria ar urma să monteze sau nu aceste semafoare“, a declarat inspectorul de poliţie Alin Apostol, reprezentantul Biroului Rutier Craiova în comisia menţionată.
Siguranţa pietonilor care traversează pe zebra de la Şcoala nr. 24 nu ţine însă doar de existenţa unui semafor, ci şi de iluminarea deficitară a trecerii de pietoni. „Trec pietonii pe acolo ca şi când toată strada ar fi a lor. Şi poate că problema n-ar fi aşa mare, numai că primăria cam uită să aprindă iluminatul public sau o face prea târziu. Nu mai lipseşte decât o ploaie ca să nu mai vezi nimic şi… gata accidentul!“, a spus alt şofer, Iulian Dragonu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII