10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEcarisaj fără bani de la buget

Ecarisaj fără bani de la buget

Un ONG care, pe banii lui, să ia câinii de pe străzile oraşului, aceasta este soluţia care a dat roade în Braşov,
iar autorităţile locale craiovene se gândesc să o adopte, la rândul lor

Primăria Craiova şi Salubritatea evaluează posibilitatea de a ceda activitatea de ecarisaj. Nu renunţând la ea, ci doar cedând-o unui ONG (organizaţie nonguvernamentală). Ideea le-a venit edililor după ce au aflat că în Braşov întreaga activitate de ridicare şi gestionare a câinilor fără stăpân a fost preluată încă din 2009, prin delegare de gestiune a serviciilor, de Asociaţia „Milioane de prieteni“, iar primăria oraşului de sub Tâmpa nu mai plăteşte nici un leu pentru acest lucru, toate fondurile fiind asigurate de asociaţie, din surse proprii.
În Craiova, serviciile ecarisajului au costat 423.000 de lei în anul 2010 şi 265.150 de lei în opt luni din 2011. Banii au fost achitaţi Salubrităţii din bugetul local al Primăriei Craiova, deci din impozitele plătite de cetăţeni. Sumele nu sunt deloc de neglijat, astfel că o variantă în care bugetul local ar economisi 400.000 – 500.000 de lei pe an pare să le surâdă şi autorităţilor craiovene.

„Este o soluţie grozavă!“

Consilierul local PNL Pavel Badea ar aprecia în mod deosebit o asemenea soluţie.
„Să se ocupe un ONG de ecarisaj fără să plătească nimic primăria? Este o soluţie grozavă! Pe de o parte ar fi o economie serioasă de la buget, iar, pe de altă parte, n-ar mai acuza nimeni Ecarisajul primăriei că nu rezolvă problema câinilor de pe străzi sau că hingherii noştri nu se poartă cum trebuie cu animalele. Ca să folosesc un termen din fotbal, «mingea ar fi în terenul lor». ONG-ul respectiv, oricare ar fi acela, să se ocupe de problema câinilor, să-i ia de pe străzi şi să-i ţină pe banii lor – asta ar fi soluţia ideală“, susţine Pavel Badea.
Colegul său din legislativul local craiovean, consilierul PDL Marian Vasile, este mai curând adeptul unei soluţii de mijloc.
„Ar fi ideal să nu se plătească nici un ban de la bugetul local pentru activitatea de ecarisaj, dar pentru asta nu trebuie neapărat să-i delegăm unui ONG întreaga activitate de gestionare a câinilor fără stăpân. Există pericolul să dăm ecarisajul unui ONG care să nu facă nimic, considerând că aşa e mai bine şi pentru câini. Tocmai de aceea eu consider că, pentru reducerea cheltuielilor, ar fi suficient să se găsească ONG-uri care să susţină prin donaţii – mâncare pentru câini, medicamente, bani – serviciul de ecarisaj, acesta rămânând însă în continuare al Salubrităţii, deci sub controlul primăriei şi al consiliului local“, consideră Marian Vasile.

Câinii – „un pericol prea mare pentru cetăţeni“

Directorului general al SC Salubritate Craiova SRL, unitatea din subordinea primăriei care se ocupă şi de activitatea de ecarisaj din oraş, i se pare interesantă această idee, pentru că ar scăpa de ceea ce poate fi considerat mai degrabă o belea decât o sursă de venit a acestei societăţi. „Ideea cedării activităţii de ecarisaj către un ONG, precum în Braşov, ar fi pe cât de neobişnuită, pe atât de interesantă. Va trebui să studiem însă cum funcţionează şi în alte oraşe, înainte de a o implementa la noi“, a spus Flavius Sirop, director general al SC Salubritate Craiova SRL.
Primarul Antonie Solomon a rămas şi el pe gânduri când a aflat cât de mult ar putea să economisească bugetul local dacă de ecarisaj s-ar ocupa gratis un ONG. Speranţa edilului este că un asemenea ONG ar putea chiar să construiască un adăpost – eventual pe un teren oferit gratis de municipalitate – în care să ţină toţi câinii de pe străzile Craiovei.
„Vom invita în perioada următoare la discuţii reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, care îşi vor exprima dorinţa să ne ajute în a găsi o soluţie. Ar fi extraordinar să găsim asociaţii, fundaţii, care au puterea financiară, şi, cu ajutor internaţional, să susţină un proiect de construire a unui adăpost de mari dimensiuni, la marginea oraşului, unde să ducem câinii de pe străzi. Trebuie să facem ceva cu aceste animale abandonate pe străzi, pentru că reprezintă un pericol prea mare pentru cetăţeni. În acelaşi timp, fac un apel şi la proprietarii de câini să-şi sterilizeze animalele, pentru că numărul lor creşte de la o lună la alta“, a declarat primarul Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII