13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul Dincă, urmărit penal

Primarul Dincă, urmărit penal

Un dosar privind un contract de circa 42.000 de euro se plimbă de doi ani între poliţie şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova

Primarul localităţii doljene Drăgoteşti, Dumitru Dincă (foto), este urmărit penal într-un caz privind atribuirea nelegală a unui contract de achiziţie publică, în valoare de 42.000 de euro, firmei Gecorom SA Craiova. Curtea de Conturi (CC) Dolj a efectuat în 2009 un control la Primăria Drăgoteşti, constatând mai multe nereguli privind înregistrările contabile, colectarea impozitelor şi taxelor locale, încasarea veniturilor bugetare, acordarea venitului minim garantat etc. Printre acestea se numără şi încheierea unui contract de achiziţie publică pentru lucrări de balastare şi compactare a drumului comunal Argetoieni – Buzduc cu firma Gecorom, în valoare de 161.958 de lei (42.696 de euro). Contractul „a fost încredinţat în mod nelegal direct“ firmei Gecorom SA, cu toate că valoarea sa „impunea atribuirea contractului de achiziţie publică prin aplicarea procedurilor de licitaţie legale“, spun controlorii de la CC. Pe de altă parte, ei au consemnat că primăria a plătit suma de 8.400 de lei fără respectarea prevederilor legale în materie, adică fără a avea la bază un deviz ofertă pentru lucrările de balastare şi compactare, lista consumurilor de resurse materiale, manoperă, utilaj şi transport, din care să rezulte fundamentarea preţului cerut de ofertant. În plus, autogrederul cu care s-au executat lucrările de nivelat şi întins piatră (în perioada 1 decembrie – 29 decembrie 2008!) era proprietatea Primăriei Drăgoteşti.

Călătoria dosarului

Interesant este că, în perioada 2009-2011, dosarul cu pricina s-a tot plimbat între Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi IPJ Dolj, fără rezultate concludente. Instituţiile statului au invocat complexitatea unui astfel de caz, care poate părea uşor pentru un om din afara sistemului (!). Parchetul şi poliţia au confirmat însă că, la această oră, dosarul se află în stadiul de urmărire penală.
Primarul Dumitru Dincă susţine că nu are nici o problemă cu licitaţia menţionată, lucru confirmat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
„Nu există nici o faptă. Am avut cele 8.400 de lei plătite nelegal, care s-au recuperat. A venit un poliţist şi m-a anchetat în legătură cu acest caz, le-am prezentat actele de la ANRMAP“, a spus primarul Dincă.
ANRMAP a constatat mai multe nereguli, cum ar fi faptul că primăria nu a întocmit programul anual al achiziţiilor publice pentru anul 2008, că nu a estimat valoarea contractului şi că, pentru atribuirea contractului de lucrări, autoritatea contractantă nu a aplicat nici o procedură stabilită prin legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, fapt ce a dus la încălcarea OUG nr. 34/2006. În acest caz, trebuia aplicată procedura de cerere de oferte, dar „conducerea autorităţii contractante a ales să atribuie contractul printr-o procedură proprie, ignorând prevederile legislaţiei aplicabile în materia achiziţiilor publice“. ANRMAP a constatat că neregulile constituie contravenţie cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, conform art. 293-294 din OUG nr. 34/2006, dar că amenda se prescrie pentru că au trecut peste 12 luni de la comiterea faptei. Pe de altă parte, IPJ îl urmăreşte penal pe primar sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 248 Cod Penal), care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Dacă urmărirea penală va aduce probe concludente, primarul Dincă va fi trimis în judecată.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII