17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnaţi pentru afacerea „Muntele de aur“

Condamnaţi pentru afacerea „Muntele de aur“

Judecătorii Tribunalului Dolj au condamnat miercuri şapte persoane implicate într-o tranzacţie dubioasă cu o păşune pentru care s-a solicitat TVA de aproape o jumătate de milion de euro

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT dispuneau, în martie 2010, trimiterea în judecată a unui grup de şapte persoane – Aurelian Mănescu, Mariana Neguţ (fostă Ghiţă), Marin Niţoiu, Marius Firulescu, Petre Stoiean, Maria Domnu, toţi din Craiova, şi Constantin Coman, din comuna Băbiciu – Olt. Toţi au fost acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, înşelăciune, fals în declaraţii, fals intelectual şi fals la Legea contabilităţii, după ce au tranzacţionat de câteva ori o păşune şi au cerut o returnare de TVA de aproximativ o jumătate de milion de euro.

Păşunea buclucaşă

Afacera numită sugestiv de anchetatori „Muntele de aur“ a început în 2002, când trei persoane din Craiova – doctorul Ion Rogoveanu şi avocaţii Felicia Gună şi Silviu-Emil Preoteasa – au fost convinse de Manuela Roman să achiziţioneze suprafeţe de teren în comuna Budeşti din judeţul Maramureş. Persoana care vindea îşi „lăuda“ terenul ca fiind bogat în minereuri, însă s-a dovedit că era vorba numai de nişte fâneţe.
Pe 12 mai 2004, Ion Rogoveanu a vândut cele şase hectare de fâneţe Manuelei Roman, pentru suma de 1.500 de lei, actul de vânzare-cumpărare fiind încheiat la Biroul notarului public Ilie Găgeatu. Anchetatorii au stabilit că până în acest punct nu a fost nimic ilegal, „ingineriile“ fiind făcute după această a doua vânzare a păşunii din Budeşti.
În aceeaşi zi şi la acelaşi birou notarial, Manuela Roman a vândut terenul SC Silicon Data SRL Craiova, în schimbul a 30.000 de lei. Tot în aceeaşi zi, la acelaşi notar, s-a încheiat un alt contract de vânzare-cumpărare, de data asta între SC Silicon Data SRL, prin asociatul unic Elena Gabriela Neguţ, şi SC Mitcos Gen SRL Craiova, reprezentată de Aurelian Mănescu. De această dată, preţul de vânzare a fost de… 2.779.305 de euro, cele şase hectare de teren scumpindu-se de aproape 7.000 de ori în numai câteva ore.

TVA pentru o afacere fictivă

 Procurorii DIICOT au constatat că Elena Gabriela Neguţ nu se afla în ţară în momentul tranzacţiei, iar actele fuseseră semnate de sora sa, Mariana Neguţ. În plus, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a constatat că firma Mitcos Gen nu avea disponibil în cont la data tranzacţiei. În acest moment a intervenit Marin Niţoiu, considerat de anchetatori drept capul ingineriei financiare, el susţinând că l-a împrumutat pe Mănescu cu două milioane de euro, „fără a întocmi vreun document şi fără a avea de faţă vreun martor“. Ulterior, pe 1 iulie 2004, Aurelian Mănescu a solicitat DGFP Dolj rambursarea sumei de peste 1,8 milioane de lei, reprezentând TVA pentru tranzacţia dintre firmele Mitcos Gen şi Silicon Data. În urma verificărilor, consilierii DGFP Dolj au constatat însă că afacerea era fictivă şi au refuzat returnarea de TVA. După aceea, societatea a fost preluată de la Mănescu de Costel Delcea şi Maria Urziceanu, după care a ajuns la Marin Niţoiu. În acest moment al ingineriei au apărut Marius Firulescu şi Petre Stoiean, care au făcut mai multe achiziţii fictive de cereale. Potrivit procurorilor, ilegalităţile au fost săvârşite cu sprijinul altor două persoane: contabila Maria Domnu şi Constantin Coman, care l-ar fi ajutat pe Niţoiu să retragă ilegal sume de bani din conturile firmei.

31 de ani de închisoare în total

 Miercuri, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi pe cei şapte şi i-a condamnat. Mănescu şi Niţoiu au primit câte șase ani de închisoare, Firulescu trei ani şi șase luni, iar Stoiean patru ani şi șase luni. La rândul lor, Domnu şi Coman au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare. Singura care a scăpat mai uşor a fost Mariana Neguţ, ea fiind condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII