5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcoală europeană, construită româneşte

Şcoală europeană, construită româneşte

Noul corp de clădire al Şcolii Bucovăţ, construit cu bani europeni, trebuia să fie gata în zece luni, dar n-a fost finalizat nici după 14 luni

Începutul anului şcolar ar fi trebuit să-i prindă pe elevii din satul Bucovăţ al comunei doljene cu acelaşi nume într-o şcoală nouă. De fapt, în şcoala veche, dar extinsă, dotată cu mai multe clase, cu laboratoare, dar şi cu… toaletă în interior! Noua clădire are însă prea puţine şanse să fie terminată până pe 12 septembrie, când începe noul an şcolar.

Investiţie cu bani europeni

    Extinderea Şcolii Bucovăţ este, de fapt, un proiect european cu o valoare totală de 1.081.566,87 lei. Cea mai mare parte a finanţării – 747.761,88 lei – vine de la Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Guvernul României contribuie cu 114.363,58 lei, iar comunitatea locală participă, la rândul său, cu 219.441,41 lei.
„Noul corp al şcolii va avea trei săli de clasă, un laborator de informatică, dar şi un grup sanitar amplasat în interiorul clădirii, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiţi să iasă la WC-ul din curte“, a precizat Constantin Vasile, primarul comunei Bucovăţ.
Investiţia include şi dotările necesare pentru noile săli: mobilier, calculatoare (20 de sisteme desktop şi 6 laptopuri, table inteligente etc.).
„Şcoala cea nouă va avea termosistem din polistiren de 10 cm, ferestre din termopan, iar pe jos va fi un covor sintetic izolant, din PVC termosudat, asemănător celui din spitale. În plus, curtea interioară a şcolii va fi acoperită cu policarbonat, astfel încât elevii să poată ieşi în pauze fără să se gândească dacă afară ninge sau plouă“, a mai spus primarul localităţii.

Termen de execuţie depăşit de patru luni

    Firma care a câştigat licitaţia – SC Lucrări Speciale în Construcţii SRL din Slatina – a început lucrările pe 30.06.2010 şi trebuia să încheie în zece luni, adică pe 30.04.2011. Termenul a fost însă depăşit cu mai mult de patru luni, iar volumul lucrărilor rămase de executat este încă mare. „Lucrările nu se vor termina până când începe şcoala“, recunoaşte şi primarul Vasile.
Reprezentanţii constructorului au promis că până pe 12 septembrie, când clopoţelul va anunţa noul an şcolar, vor fi încheiate măcar lucrările interioare şi finisajele în noile săli de clasă. Directorul şcolii, prof. Marin Licuţ, nu crede însă că va fi posibil: „Ne-am bucura să fie aşa. Mi-e teamă însă că nu vom putea începe orele nici măcar în clasele din şcoala veche, pentru că acolo şi-au amenajat muncitorii dormitoarele, iar noi nu putem nici măcar să intrăm să igienizăm aceste clase“.
„Vom goli clasele din şcoala veche şi vi le vom preda curăţate şi zugrăvite până cel târziu luni, 5 septembrie“, i-a promis directorului, de faţă cu primarul, patronul firmei constructoare. Rămâne de văzut dacă se va şi ţine de cuvânt.

Ghinioane

Lucrările de la Şcoala Bucovăţ par să fie urmărite de ghinion. Cu trei săptămâni în urmă, un muncitor a fost la un pas de a-şi pierde viaţa, după ce a căzut de pe acoperişul unităţii de învăţământ. Vineri, sudorii au „reuşit“ să dea foc acoperişului, incendiul fiind oprit prin intervenţia promptă a cadrelor didactice şi a muncitorilor, cu ajutorul extinctoarelor şcolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU