29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBolnavi psihic, „atacaţi“ de sifilis

Bolnavi psihic, „atacaţi“ de sifilis

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a efectuat un control la Spitalul din Turceni, Secţia psihiatrie, după ce a primit sesizări referitoare la existenţa unui focar de sifilis

În urma controlului, inspectorii au aflat că în secție sunt internați 16 bolnavi care au contractat boala începând cu 2008 și alte patru cazuri noi. „În orice spital de acest fel din ţară sunt astfel de probleme. La Turceni, sunt 16 cazuri vechi şi patru mai noi. Cei patru au fost transferaţi de la Târgu Jiu, fără să li se fi făcut acel test obligatoriu. Nu se respectă nişte reguli elementare. Este un circuit şi, din cauza lipsei de personal, responsabilităţile sunt lăsate altor persoane. Atâta vreme cât acel spital comunică cu exteriorul, iar bolnavilor li se permite să mai plece acasă, focarul nu va putea fi stins. Femeile şi bărbaţii nu au circuite interioare separate. Momentan, li se aplică tratamentul“, a declarat doctorul Marius Boeriu, directorul DSP Gorj. Conducerea Spitalului din Turceni nu a găsit încă soluția la această problemă. „Bolnavii fac tratament. Cei patru pe care i-au depistat în acest an au venit între timp. Ei sunt trimişi de la Spitalul din Târgu Jiu, fără ca acolo să li se facă analize. Noi, când recoltăm, îi depistăm pe cei care vin ulterior că au sifilis. Ne confruntăm cu un deficit de personal, dar cei de pe secţie fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i supraveghea pe bolnavi“, a spus Mihaela Ceane, managerul Spitalului Turceni.

Lipsă de personal și condiții jalnice

De cei 108 pacienţi se ocupă doi medici psihiatri cu jumătate de normă, 12 asistente medicale şi 14 infirmiere, un singur medic dermatolog. Personalul medical şi auxiliar este insuficient, secția arată jalnic, iar condițiile în care sunt ținuți pacienții lasă de dorit. Soluții se pare că nu sunt ori autoritățile din domeniu nu se implică pentru găsirea acestora. „Cunoaştem situaţia de la Turceni. Sifilisul este o boală care se stinge încet, însă facem tot ce se poate pentru a ţine situaţia sub control. Realitatea este jalnică. Locaţia este într-o stare de degradare maximă, fapt pentru care vom face demersuri pentru a încerca să obţinem fonduri de igienizare şi reabilitare. Le-am spus foarte clar că trebuie să acorde mai multă atenţie activităţii de supraveghere. Aici trebuie foarte mult lucrat. Trebuie intensificată monitorizarea, mai ales când le vine un nou pacient. Le-am recomandat să găsească soluţii pentru a încheia un contract de colaborare și cu alt dermatolog“, a spus Elena Sfârlează, directorul medical al DSP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII