15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMaica satului românesc, la Târgu Jiu

Maica satului românesc, la Târgu Jiu

Numită de mulţi „maica satului românesc“, meşterul popular Veturia Suciu a venit la Târgu Jiu pentru a-şi expune creaţiile în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari

La cea de-a VII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România vor participa 59 de meşteri din ţară, zece din Gorj, doi din Republica Moldova şi patru din Bulgaria. „Vor fi premiaţi zece meşteri populari cu suma de 200 de lei fiecare, banii fiind de la Consiliul Judeţean Gorj. Printre cei premiaţi se numără Cristina Niculescu şi Maria Neamţu din Vâlcea, Ionel Traian din Gorj şi alţii. An de an, încercăm să premiem alţi artişti populari care ne onorează cu prezenţa. Avem meşteri cu obiecte din ceramică, lemn, icoane, sculpturi, ţesături, jucării din lemn, cazane, bijuterii, picturi naive ţărăneşti, instrumente muzicale şi multe alte produse pe care cei interesaţi le pot cumpăra“, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale din Gorj.

 Maica satului

 Veturia Suciu este un vestit şi valoros meşter popular din judeţul Cluj, supranumită de specialişti „maica satului românesc“. Aceasta a învăţat tainele cusutului şi ţesutului de la mama sa, în satul Cojocna al judeţului Cluj. Încă de la prima ediţie a târgului de la Gorj, Veturia Suciu şi-a expus minunatele creaţii: păpuşi îmbrăcate în costume populare autentice, făcute cu mâna ei, feţe de masă, păpuşi din foi de porumb, costume populare pentru copii şi ştergare. O mare parte a muncii Veturiei Suciu a ajuns peste hotare, meştera spunând că multe dintre costumele populare pentru copii sunt trimise în Statele Unite ale Americii. „Ceea ce fac am învăţat de la mama mea. Şi de la soacră am învăţat câte ceva. De mică cos şi ţes, şi iubesc lumea satului, modelele pe care singură le creez. Cămăşile care ies din mâna mea sunt căutate chiar şi peste hotare. În fiecare lucru făcut de mine este în primul rând mâna lui Dumnezeu. Treaba mea şi a noastră, a tuturor, este să păstrăm, să ducem mai departe şi să iubim măiestria populară. Lumea satului este minunată. Meşterii populari păstrează tradiţia. Aici mă simt foarte bine. Am lăsat târgul de la Sibiu ca să vin la Târgu Jiu. An de an am venit“, a spus meştera.

 O viaţă dedicată tradiţiilor româneşti

 Pe 23 august, Veturia Suciu va împlini 80 de ani. Cea mai mare parte a vieţii şi-a dedicat-o folclorului şi tradiţiilor populare. Absolventă a şapte clase, la şcoala din satul natal, Veturia Suciu şi-a dorit toată viaţa să fi făcut mai multă carte. Acum, după trecerea atâtor ani, aceasta spune că nu regretă nimic: rezultatul muncii sale, făcută din dragoste pentru lumea satului, a ajuns chiar şi în America. „Am fost în Italia de două ori, în Polonia de trei, în Cehia, în Franţa, la Strasbourg, în Turcia, Grecia, cu ajutorul Centrului de Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Am reuşit să câştig inimile multora graţie muncii mele“, a spus Veturia Suciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS