22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPalatul „Jean Mihail“, Schönbrunn-ul Olteniei

Palatul „Jean Mihail“, Schönbrunn-ul Olteniei

După o investiţie de peste 29 de milioane de lei în consolidarea şi restaurarea Palatului „Jean Mihail“, Craiova se va putea mândri cu unul dintre cele mai frumoase muzee de artă din România şi va putea concura cu succes cu instituţii similare din Europa. „Din ceea ce am văzut, în urma unei inspecţii făcute zilele acestea pe şantier, păstrând proporţiile, acest palat nu va fi cu nimic mai prejos decât marile muzee ale lumii şi l-am asemănat cu Palatul Schönbrunn de la Viena“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, care a explicat că proiectul „Consolidare, restaurare Palatul «Jean Mihail» – Muzeul de Artă Craiova“ este cofinanţat prin Programul Operaţional (POR) 2007-2013 şi vizează consolidarea şi restaurarea clădirii, respectiv a unei arii construite de 1.189 mp, a unei arii desfăşurate de 3.368 mp şi a unei arii utile de 2.429 mp. La acestea se adaugă achiziţionarea de echipamente pentru protecţia obiectivelor de patrimoniu.

„Construcţia va fi gata mai devreme decât preconizaserăm iniţial“

Chiar dacă este un proiect de amploare şi implică o serie de lucrări de refacere şi restaurare, de rezistenţă, de arhitectură şi de instalaţii, acesta s-ar putea finaliza mult mai devreme decât se preconizase iniţial. „În acest moment putem vorbi deja de un progres general al lucrării de 38-40%, ceea ce înseamnă că această construcţie va fi gata mai devreme decât preconizaserăm iniţial. De altfel, pe exterior este aproape terminat“, a adăugat Ion Prioteasa. Acesta a subliniat faptul că rezultatul final va fi unul spectaculos, iar palatul va fi imaginea a ceea ce a fost odinioară somptuosul palat al fostului mare negustor Jean Mihail. Astfel, pentru restaurare au fost folosite materiale de cea mai bună calitate, de la parchet la tapetul şi mătasea care îmbracă pereţii şi până la foiţa de aur care acoperă structura. „Ideea noastră a fost că, dacă tot am intervenit cu toată forţa în reabilitarea acestui obiectiv, să-l facem să arate cât mai aproape de felul cum a arătat la începutul său, aşa cum l-a realizat familia Mihail“, a completat Ion Prioteasa.
Afirmaţia a fost susţinută şi de prof. Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova. „Recent, a ajuns la noi o vedere din 1903, când palatul nu era încă terminat, cu o serie de ornamente care nu s-au păstrat în nici un document fotografic – nici măcar în vechile vederi din 1912 cu palatul. Astfel, se încearcă împreună cu restauratorii şi Comisia Naţională a Monumentelor să găsim aceste vase ale abundenţei care marcau anumite colţuri la exteriorul clădirii sau lucarnele principale. Se depun eforturi să aducem monumentul la frumuseţea lui dintâi“, a precizat prof. Florin Rogneanu. În plus, cromatica se va schimba considerabil, în sensul că la parter culoarea predominantă va fi bordeaux (mătasea de Lyon din Sala franceză, stâlpii decorativi). Cum la etaj mătasea decorativă a fost de un galben auriu, tot aceasta va fi culoarea dominantă acolo.

„Totul e greu de făcut“
Pe parcursul lucrărilor a fost nevoie de o documentare intensă. „Componenta artistică (pictura, stucatura, sculptura, elementele de decoraţie, tot ce reprezintă o arhitectură) e deosebită. Totul e greu de făcut pentru că restaurarea e mult mai complexă. E documentare de arhivă pentru că această clădire a fost o casă de locuit, nu un muzeu. A trebuit să se facă unele cercetări, mai ales că această clădire a mai suferit două restaurări, pe parcursul cărora s-a distrus ce era mai important“, a spus prof. univ. dr. Nicolae Gheorghe, pictorul restaurator.

Ramele tablourilor, mbrăcate în foiţă de aur
Pentru a fi în concordanţă cu arhitectura palatului, Consiliul Judeţean Dolj intenţionează ca ramele tablourilor mai valoroase din muzeu să fie îmbrăcate în foiţă de aur. Banii pentru această investiţie vor fi alocaţi din bugetul consiliului judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII