14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţenii mor cu zile

Mehedinţenii mor cu zile

Închiderea unor spitale mehedinţene din ordinul ministrului Atilla Cseke are un impact devastator asupra populaţiei. Oamenii sunt disperaţi şi mulţi sunt nevoiţi să se trateze acasă, după ureche sau după sfaturile bătrânelor, pentru că spitalul cel mai apropiat este la Drobeta Turnu Severin, la o distanţă de 80 de kilometri în cazul celor mai îndepărtate localităţi. Oamenii din satul Lunca Banului, care aveau speranţe în Spitalul din Strehaia, sunt la capătul puterilor şi se tem că vor muri cu zile după ce spitalul a fost desfiinţat şi nu mai au unde să se trateze.
44.000 de locuitori din Strehaia şi din localităţile învecinate beneficiau de servicii medicale la spitalul orăşenesc şi cele mai multe cazuri erau rezolvate aici. De aproape două luni, de când acesta a fost închis, numărul de urgenţă de la dispeceratul Staţiei de la Salvare din Drobeta Turnu Severin este solicitat la maximum, aproape nonstop, iar ambulanţele cu greu fac faţă solicitărilor din judeţ. Oamenii spun că preferă să meargă cu maşini particulare la spital decât să aştepte după o ambulanţă chiar şi câte o oră.
„Eu am o fată de 33 de ani care are handicap grav. Îmi face foarte des crize şi trebuie să o duc la spital şi noaptea. Înainte venea imediat ambulanţa şi ajungeam rapid la Strehaia, la spital. Acum îmi moare cu zile că nu am cu ce să ajung repede la Severin. Au făcut o mare greşeală când au închis spitalul pentru că toţi mergeam aici, erau medici buni, care ne tratau bine. Acum, şi pentru o analiză de sânge sau urină trebuie să mergem la Severin. Sunt 80 de kilometri şi trebuie să dau 40 de lei la maşinile de ocazie ca să merg cu fata la spital. Am pensie 300 de lei, de unde bani?! Să ne deschidă înapoi spitalul, că murim din cauza lor“, a spus Aurica Dolof, din localitatea Lunca Banului, situată la 7 kilometri de Strehaia.
Chiar dacă, iniţial, Primăria Strehaia a spus că va suporta cheltuielile spitalului din bugetul propriu numai să nu se închidă, suma de trei miliarde pe care ar fi trebuit să o aloce sistemului medical local este prea mare, iar cum speranţa de transformare în Staţie de primiri urgenţe s-a evaporat, totul este pierdut. Spitalul este închis şi cel mai probabil va rămâne aşa. Ca ultimă încercare, primăria pune gratuit la dispoziţia cadrelor medicale care doresc şi au posibilităţi financiare spaţiul policlinicii din oraş, unde se pot face cabinete medicale de specialitate. Până acum, nimeni nu a fost interesat.
„Este adevărat că în momentul de faţă noi, ca şi primărie, nu mai putem să facem nimic pentru ca spitalul să se redeschidă. A fost închis şi iniţial ni s-a spus că vom primi sprijin să rămână un fel de secţie de urgenţă, însă nu s-a realizat nimic. Noi am vrut să preluăm toate cheltuielile, însă suma de trei miliarde pe care trebuia să o asigurăm spitalului este prea mare. Tot ce putem să facem, am dat şi anunţuri în acest sens, este să punem la dispoziţia medicilor care doresc să ajute populaţia spaţiul policlinicii orăşeneşti, gratuit, pentru a deschide cabinete medicale. Noi sperăm ca pe viitor să găsim şi sponsori sau oameni cu bani cu care să încheiem contracte să ajutăm populaţia“, a declarat Sîmion Burcu, primarul oraşului Strehaia.
În judeţul Mehedinţi mai funcţionează în prezent doar trei unităţi spitaliceşti: Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Spitalul Municipal Orşova şi Spitalul din Baia de Aramă, însă ultimele două sunt depăşite de cele mai multe ori de cazurile grave din cauza lipsei medicamentelor şi a personalului medical calificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS