22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPurgatoriu în universităţi

Purgatoriu în universităţi

Inspectorii de muncă au început controlul la universităţi, iar studiile de doctorat se vor concentra de acum încolo pe partea de cercetare. Sunt doar câteva dintre anunţurile ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, care s-a întâlnit ieri la Craiova cu managerii şcolilor, elevii olimpici şi mediul academic.

Ministrul a precizat că guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre referitoare la Codul Studiilor Doctorale. „Codul pune studiile doctorale pe o cale corectă, europeană. De acum înainte, doctoratele vor avea un nivel de seriozitate mult mai mare. S-a încheiat perioada doctoratelor date pe bandă rulantă. El este rezultatul unui proiect pe fonduri structurale, derulat pe parcursul mai multor ani. Banii pentru doctorate vor fi alocaţi pe bază de competiţie, locurile la doctorat nu vor mai fi distribuite din pixul ministrului, cei mai buni profesori universitari vor câştiga aceste burse, urmând ca ei şi universităţile să-şi angajeze studenţii doctoranzi. Este un pas înainte şi pentru statutul studenţilor doctoranzi care, potrivit noului Cod, sunt într-o relaţie mult mai apropiată cu tot ceea ce ţine de cercetare“, a spus ministrul, care a criticat modul în care se desfăşoară acum studiile. „În prezent, pe durata studiilor, în loc să facem cercetare, nu facem decât să reluăm o serie de cursuri din licenţă şi master“, a spus Funeriu.

Fuzionaţi şi primiţi bani în plus

Ministrul a făcut lobby pentru fuziunea universităţilor şi pentru reducerea funcţiilor de conducere, promiţând că statul le va răsplăti cu bani în plus. „Sunt un adept al fuziunii universităţilor. Este important să concentrăm resursa financiară. Ele vor primi fonduri mai multe de la bugetul de stat. Invit universităţile din Craiova să reflecte asupra acestui aspect. Am decis împreună cu conducerea Consiliului Naţional al Finanţării Învăţământului Superior din România că universităţile vor primi cu atât mai mulţi bani, cu cât vor avea mai puţine funcţii de conducere. Statul român nu trebuie să finanţeze veleităţile unor vânători profesionişti de funcţii academice. De ce Harvard poate funcţiona cu 15 facultăţi, iar cele din România nu pot fără 20 sau mai multe? Dintr-un motiv foarte simplu: pentru că acolo oamenii se gândesc să facă educaţie şi cercetare şi mulţi la noi se gândesc să obţină funcţii cu titluri pompoase“, a spus ministrul.

Doctoratul, în dificultate?

Funeriu a abordat şi problema numărului exagerat de norme didactice pe care le au unii profesori universitari. Întrebat dacă profesorii pot să aibă norme gratuite doar pentru a controla sistemul, deşi nu au timp fizic să ajungă la ore, Funeriu a spus că acest lucru este ilegal.
„Conform noii legi, un profesor universitar poate să aibă maximum o normă în plus faţă de norma de bază. Patru-cinci era situaţia înainte de intrarea în vigoare a legii, când se petrecea un abuz. De ce? Pentru că aceste norme suplimentare erau date pentru a servi o clientelă universitară. Îţi dădeam mai multe norme ca tu să iei mai mulţi bani, pentru ca, după aia, să mă susţii în senatul universitar. Asta era ecuaţia. Am fost informat de Ministerul Muncii că inspecţia teritorială a muncii a început controale şi în universităţi pentru a verifica încadrarea în lege. Participarea la cursuri este o activitate normată care nu se poate face aşa, că vreau eu“, a spus el. Problematică este şi situaţia viitorilor doctoranzi, deoarece după noua lege un profesor nu poate avea mai mult de opt persoane înscrise în acelaşi timp. Cum, la noi, profesorii depăşesc cu mult acest număr, ei trebuie să demonstreze că vor ajunge în trei ani la cifra impusă de lege. „Cei care au mai mult de opt doctoranzi vor ajunge la opt ducându-i în lichidarea studiilor pe cei pe care îi au înscrişi. În acelaşi timp, ei pot să ia noi doctoranzi, exclusiv pe bază de concurs, dar am prevăzut ca aceia care au mai mult de opt şi care vor câştiga burse doctorale să demonstreze că până în 2013-2014 se vor înscrie în acest număr“, a spus ministrul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII