22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAdopţia, un drum anevoios

Adopţia, un drum anevoios

Persoanele care doresc să adopte un copil trebuie să parcurgă o etapă foarte lungă, presărată cu multă birocraţie. Anual, în Gorj sunt adoptaţi zeci de copii, dar părinţii se plâng de procedura complicată.

În sistemul protecţiei sociale din judeţul Gorj se află mii de copii care au fost abandonaţi de părinţi. Nu toţi aceşti copii sunt adoptabili pentru că din momentul în care un minor intră în sistemul de protecţie a copilului şi până este declarat adoptabil, calea este lungă. Părinţii biologici ai minorului trebuie să-şi dea acordul ca acesta să devină adoptabil. Procedura este de durată şi se finalizează doar printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a unui magistrat. „Abia în momentul în care părinţii biologici consimt la adopţie, ei se prezintă la tribunal, iar judecătorul dă sentinţa definitivă şi irevocabilă, care nu mai poate fi atacată. De asemenea, dacă există vreo rudă până la gradul IV care vrea copilul, acesta nu mai poate fi declarat adoptabil, deci ne trebuie şi acordul rudelor. În prezent, avem şase astfel de copii care au fost declaraţi adoptabili de instanţă şi mai avem pe rol câteva dosare“, a spus psihologul Loredana Nimară din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

Nevoile copilului, prioritare

În funcţie de nevoile copilului, angajaţii DGASPC Gorj caută o familie potrivită, care în prealabil a fost atestată ca familie adoptabilă. Şi în acest caz, procedura e de durată, viitorii părinţi trebuind să îndeplinească anumite condiţii. În prezent, 12 familii sunt atestate ca familii ce pot adopta şi şase copii au fost declaraţi adoptabili de instanţa de judecată. „Au loc numeroase întâlniri în prezenţa psihologilor DGASPC. Procesul de potrivire este continuu şi durează. După această perioadă, are loc încredinţarea în vederea adopţiei, făcută tot de un magistrat. Copilul stă în familie 90 de zile, în care este monitorizat de psihologul nostru. Permanent, părinţii primesc sfaturi de la psihologul nostru, sunt consiliaţi. După ce instanţa hotărăşte că familia va adopta copilul şi decizia este definitivă şi irevocabilă, timp de doi ani post-adopţie, familia şi copilul sunt monitorizaţi de DGASPC. Monitorizarea se face şi la domiciliul familiei“, a afirmat Loredana Nimară. O familie poate aştepta minimum opt luni până să poată adopta, dar procedurile se pot complica şi perioada se poate mări.

Şi ei vor părinţi

Din păcate, nu toţi copiii declaraţi adoptabili îşi găsesc o familie. Motivele sunt diverse: fie au vârsta prea mare în raport cu ce îşi doresc părinţii adoptivi, fie nu sunt perfect sănătoşi, fie sunt de etnie. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, în sistem există doi copii care nu şi-au găsit încă o familie adoptivă, deşi au fost declaraţi adoptabili în urmă cu câţiva ani. „Avem doi copii pe care nu i-a vrut nici o familie. Unul dintre ei are peste zece ani, iar celălalt e bolnav. Fiecare copil merită o şansă la o viaţă mai bună, merită părinţi care să-l iubească. Noi ne dorim ca toţi copiii să îşi găsească o familie“, a spus psihologul Loredana Nimară. Mulţi dintre copiii care ajuns în sistemul protecţiei sociale au făcut parte din familii dezorganizate, cu o situaţie materială precară. Aceştia provin mai ales din mediul rural. Mulţi ajung în grija asistenţilor maternali, alţii – la centrele de plasament, iar alţii sunt mult mai fericiţi, fiind adoptaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII