13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCarder „spălat“ de instanţele doljene

Carder „spălat“ de instanţele doljene

Curtea Supremă a dispus rejudecarea unui dosar în care Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova achitaseră un bărbat acuzat de comiterea de infracţiuni cu carduri de credit

Povestea în acest caz începe pe 13 iulie 2009, când Banca Comercială Carpatica a sesizat ofiţerii BCCO Craiova despre faptul că bancomatul sucursalei din cartierul Brazda lui Novac a capturat un card clonat. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, a fost ridicată înregistrarea video a bancomatului, cel care folosise cardul clonat fiind Alin Nicolae Truică-Zevedeanu, de 29 de ani, din Craiova. De asemenea, procurorii au stabilit că tânărul mai efectuase la acelaşi bancomat patru extrageri de numerar de pe carduri contrafăcute, iar respectivele cărţi de credit mai fuseseră utilizate la bancomate ale Unicredit Ţiriac Bank, Banc Post, BRD Group Societe Generale, CEC Bank şi Banca Transilvania.
Ulterior, după efectuarea unui raport de expertiză la Institutul pentru Tehnologii Avansate Bucureşti, care a arătat că persoana care apare în imaginile video este Zevedeanu, anchetatorii l-au trimis pe acesta în judecată în stare de arest preventiv. Tânărul a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Un expert cu dosar penal

În cursul desfăşurării anchetei şi în timpul procesului, inculpatul a susţinut că nu el ar fi persoana care apare în înregistrarea video, varianta sa fiind certificată de un expert de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC). Acesta i-a eliberat lui Zevedeanu un alt raport de expertiză conform căruia nu el ar fi în imaginile surprinse de camerele video ale bancomatului.
Procurorii DIICOT au precizat că, în cursul cercetării judecătoreşti, atât Tribunalul Dolj, cât şi Curtea de Apel Craiova au luat în considerare numai raportul de expertiză întocmit de expertul INEC, în baza acestuia inculpatul fiind achitat.
Astfel, pe 16 septembrie 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus achitarea inculpatului, precum şi… confiscarea unui „plastic tip card de credit“, dar şi să-i fie restituită acestuia suma de 52.200 de euro, bani ridicaţi în urma percheziţiilor. Procurorii DIICOT au atacat cu recurs hotărârile instanţelor doljene, iar pe 9 iunie Înalta Curte şi Casaţie de Justiţie şi a casat decizia Curţii de Apel Craiova şi a trimis dosarul spre rejudecare la aceeaşi instanţă. „Noi nu am cerut să se ia în calcul numai expertiza noastră, ci am susţinut că ar trebui instituită o comisie formată din mai mulţi experţi care să analizeze imaginile video. Nici la Tribunalul Dolj şi nici la Curtea de Apel Craiova nu am obţinut acest lucru şi ne bucurăm că Înalta Curte a ţinut cont de demersul nostru şi ne-a admis recursul“, a precizat Adrian Glugă, procuror-şef al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.
Procurorii doljeni au explicat că, în baza unor date care arată că expertul INEC a întocmit un raport care nu corespunde adevărului, pe numele acestuia a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de fals.

Şofer de stripteuze

Despre cei 52.200 de euro, bani obţinuţi din retrageri frauduloase de numerar în opinia anchetatorilor, inculpatul a susţinut că i-a câştigat ca şofer în Italia, mai exact, ducând acasă după sfârşitul programului stripteuzele unui club.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII