10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAşteaptă de un an şi jumătate proteze auditive

Aşteaptă de un an şi jumătate proteze auditive

Sute de bolnavi se află pe lista de aşteptare a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj de mai bine de un an şi jumătate, din cauza subfinanţării sistemului medical din România
Soluţia multora de a avea o viaţă normală este o proteză auditivă, de membre inferioare sau dispozitive de mers, pentru care bolnavii aşteaptă chiar şi mai bine de un an şi jumătate.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spun că există trei mari priorităţi în acordarea dispozitivelor medicale, pe aceste prime trei locuri fiind aparatele pentru administrarea oxigenului, dispozitivele pentru protezare Stomi, necesare bolnavilor de cancer de colon şi orice fel de proteze destinate copiilor şi tinerilor până în 18 ani. Aceste cereri sunt rezolvate în regim de urgenţă, pentru celelalte dispozitive bolnavii asiguraţi fiind nevoiţi să aştepte luni întregi.
În prezent, pe listele de aşteptare ale CJAS Gorj se află mai bine de 250 de asiguraţi suferinzi. În Gorj, cei care nu intră la priorităţi pot aştepta chiar şi 18-19 luni. „Pentru dispozitive externe e nevoie de recomandare de la medicul specialist şi adeverinţă de asigurat sau salariat.
Cele mai solicitate dispozitive sunt sacii de colostomie şi dispozitivele de oxigen pentru pacienţii aflaţi în stadiu terminal, din păcate. Toate dispozitivele medicale care nu se montează în cursul unor operaţii se pot lua prin casele judeţene de asigurări de sănătate: cârje, corsete, scaune cu rotile, dispozitive de auzit etc.“, a afirmat Daniel Şurlea de la CJAS Gorj.

Sistem subfinanţat

Pentru primele cinci luni ale acestui an, bugetul CJAS Gorj pentru dispozitivele medicale a fost de peste 440.000 de lei, până în prezent fiind acordate 560 de dispozitive valorând peste 420.000 de lei. 50% dintre acestea au fost acordate bolnavilor care au avut nevoie de proteze tip Stomi, suferind afecţiuni grave ale colonului. „Din cele 560, 250 au fost acordate bolnavilor de cancer de colon, care sunt prioritari.
De asemenea, am avut solicitări şi pentru copii: dispozitive de mers, orteze pentru coloana vertebrală sau încălţăminte ortopedică. Din păcate, cei mai vechi pe lista de aşteptare au chiar şi 18 luni. Nu sunt bani suficienţi pentru toată lumea. Asta este situaţia“, a spus Daniel Şurlea, reprezentantul CJAS Gorj.
Pe lista de aşteptare se află 185 de asiguraţi care au nevoie de proteze auditive, peste 20 care au mare nevoie de proteze pentru membrul inferior şi alţi aproximativ 60 de bolnavi care au solicitat dispozitive de mers. În farmacii şi la furnizori, un aparat auditiv costă între 900 şi 7.000 de lei.
Cât priveşte contractele încheiate de CJAS Gorj cu furnizorii, acestea sunt în număr de 60 pentru toate categoriile de dispozitive medicale.

Liste lungi de aşteptare

Pe lista de aşteptare se află 185 de asiguraţi din Gorj care au nevoie de proteze auditive, peste 20 care au mare nevoie de proteze pentru membrul inferior şi alţi aproximativ 60 de bolnavi care au solicitat dispozitive de mers.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS