5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPericol în giratorii

Pericol în giratorii

Şoferii craioveni vor ca trecerile de pietoni să fie amplasate cât mai departe de sensurile giratorii şi de staţiile de autobuz, pentru a preîntâmpina posibilele accidentări ale pietonilor

Împânzirea Craiovei cu sensuri giratorii a dat naştere la o polemică între şoferi, pe de o parte, şi primărie ori poliţie, de cealaltă parte. Şoferii ar dori ca trecerile de pietoni să fie amplasate cât mai departe de sensurile giratorii, pentru a nu fi nevoiţi să se asigure în acelaşi timp, la intrarea în giratoriu, şi din stânga (de unde vin maşinile) şi din dreapta (de unde pot veni pietonii). De asemenea, conducătorii auto ar vrea ca trecerile de pietoni să nu mai fie amenajate în faţa staţiilor de autobuz, ci în spatele acestora.

„Nu pot să mă uit în acelaşi timp şi în stânga, şi în dreapta“

„Mie nu-mi convine să fie trecerea de pietoni chiar înainte de giratoriu, pentru că, în timp ce eu mă uit în stânga, ca să mă asigur dacă vine vreo maşină sau pot să intru în giratoriu, risc să mă trezesc din dreapta cu un pieton care tocmai traversează regulamentar. Ce să fac în cazul ăsta? Nu pot să mă uit în acelaşi timp şi în stânga, şi în dreapta, că n-am două capete!“, a spus taximetristul Andrei Bălaşa.
Alt şofer, Matei Marian, spune că la fel de deranjante sunt şi trecerile de pietoni amplasate după giratorii: „În intersecţia de la Consul, de exemplu, când merg spre gară, trecerea de pietoni e amplasată imediat după giratoriu. Acolo, exact când mă pregătesc să ies din giratoriu, mă trezesc că-mi mai sare câte un pieton în faţă, chiar pe zebră, iar eu sunt nevoit să frânez. În acel moment risc să fiu lovit de maşinile care vin din spate. Mai mult, se blochează şi sensul giratoriu din cauza pietonilor care traversează atât de aproape. Tot la fel e şi în giratoriile din Valea Roşie, de la intersecţiile străzii Împăratul Traian cu Spaniei şi cu „Henri Coandă”.

„Trecerile de pietoni din zona giratoriilor respectă aceste reguli“

O decizie în sensul dorit de şoferi ar trebui luată de Comisia de Sistematizare a Circulaţiei, care funcţionează pe lângă Primăria Craiova. Reprezentanţii poliţiei susţin însă că nu există nici o reglementare care să oblige la amplasarea trecerii de pietoni la o anumită distanţă de un giratoriu.
„Regula este ca trecerile de pietoni să fie amplasate la colţ de stradă. Atunci când sunt amplasate lângă un sens giratoriu, zebrele trebuie puse pe linia dreaptă dinainte de giratoriu, nu acolo unde începe giraţia, pentru că atunci şoferul ar fi nevoit să se asigure în acelaşi timp din două direcţii. Trecerile de pietoni din zona giratoriilor din Craiova respectă aceste reguli“, a declarat inspectorul Alin Apostol, reprezentantul Poliţiei Rutiere în Comisia de Sistematizare a Circulaţiei din municipiu.
Poliţistul susţine că nici prea departe de giratorii nu pot fi puse zebrele, deoarece „pietonii ar fi nevoiţi să facă un ocol mult prea mare“.
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că n-au nici un motiv să mute trecerile de pietoni de lângă sensurile giratorii, din moment ce poliţia şi-a dat acordul pentru actualele amplasamente.
„Amplasamentele pentru trecerile de pietoni se stabilesc în cadrul şedinţelor Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei, comisie din care fac parte şi reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere care îşi dau acordul pentru aceste amplasamente“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

Se mută ori zebra, ori staţia

Conducătorii auto se arată nemulţumiţi şi de trecerile de pietoni amplasate în faţa staţiilor de autobuz. „De multe ori mi s-a întâmplat în staţia de la Luxor să trec pe lângă vreun autobuz oprit şi să mă trezesc cu câte un pieton care sare din faţa autobuzului drept în faţa mea. Mulţi nici nu se mai uită, de parcă zebra de sub picioarele lor i-ar apăra de maşini. Frânez şi îl evit, dar în momentul ăla ar putea veni unul cu viteză din spate şi m-ar lovi, aruncându-mă peste pietoni. Situaţia s-ar rezolva numai dacă s-ar muta trecerile de acolo. Să fie puse în spatele staţiilor, aşa ar fi normal“, a explicat George Bălan.
În această privinţă, poliţia a solicitat deja primăriei mutarea trecerilor de pietoni în spatele staţiilor de autobuz.
„În cadrul şedinţei de sistematizare s-a supus discuţiei această problemă. Am propus să fie mutate fie trecerile de pietoni în spatele staţiilor de autobuz, fie, acolo unde acest lucru nu este posibil, să fie mutate staţiile de autobuz dincolo de trecerile de pietoni. Urmează ca primăria să ia o decizie în acest sens şi să se treacă la mutarea efectivă a trecerilor de pietoni. De fapt, aşa trebuia făcut de la început“, a precizat inspectorul de poliţie Alin Apostol.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII