12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRevoltă la Pieleşti după comasarea şcolilor

Revoltă la Pieleşti după comasarea şcolilor

Părinţii copiilor care învaţă la Şcoala nr. 2 nu sunt de acord cu mutarea acestora la Şcoala nr. 1 şi ameninţă că-i retrag din învăţământ

Decizia Ministerului Educaţiei de a comasa şcolile din Pieleşti pentru a forma o singură instituţie cu personalitate juridică pentru clasele I-VIII, din anul şcolar 2011-2012, a stârnit un val de proteste în rândul părinţilor. Până acum, în comună au funcţionat trei şcoli, nr. 1 Pieleşti, nr. 2 Pârşani şi Câmpeni, ultima doar cu clasele I-IV, elevii de gimnaziu din Câmpeni învăţând la Şcoala nr. 2. Comasarea a împărţit comuna în două tabere şi nici una nu are de gând să facă pasul înapoi.
Conform distribuţiei elevilor pe circumscripţii pentru anul şcolar viitor, cei vizaţi pentru un „transfer“ ar fi copiii de la Şcoala nr. 2, mai puţini numeric, însă părinţii se opun.
„Cum să-mi trimit eu copilul la cealaltă şcoală? Eu cum pot să-l mai ţin sub observaţie, să ţin legătura cu învăţătoarea, să aflu ce probleme are! Trebuie să fac zilnic trei kilometri. Aici aş fi permanent cu ochii pe el“, a spus o mămică la întâlnirea părinţilor cu autorităţile locale, care a avut loc ieri, la Căminul Cultural de lângă Şcoala 2 şi la care a participat şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Poziţia ISJ a fost fermă şi a vizat învăţământul simultan care se face la Şcoala nr. 2, formă neagreată de minister.
„Preocuparea noastră este educaţia copiilor, aşa că nu mai permitem ca elevii de clasa I să înveţe la comun cu cei din clasa a III-a, iar cei de a II-a cu cei de-a IV-a“, le-a transmis părinţilor inspectorul Cătălin Spiridon.  

Soluţia ţine de autorităţile locale

Cei aproape 30 de părinţi care au participat la întâlnire au fost de acord într-un final cu decizia desfiinţării învăţământului simultan, dar s-au opus mutării copiilor de la Pârşani la Pieleşti. Principala problemă ridicată o reprezintă siguranţa elevilor şi transportul acestora în condiţii adecvate. Primăria are în dotare, de la minister, un singur microbuz de 18 locuri, iar transportul a 125 de copii la Şcoala nr. 1 ar necesita, în plus, şi timp. „Sunt aproape 20 de kilometri în total. Ce siguranţă am eu că nu se întâmplă nimic cu copilul meu, că va fi permanent supravegheat pe timpul transportului şi cât timp aşteaptă microbuzul? Iarna ocolul se face pe drum naţional, mai există şi o trecere de cale ferată, ca să-i duci pe toţi îţi ia câteva ore. Când mai au timp de lecţii dacă stau numai pe drumuri?“, susţine Ion Moniţă.
Părinţii spun că sunt dispuşi să-şi retragă copiii de la şcoală dacă nu se găseşte altă soluţie, însă au dat de înţeles că ar fi de acord şi cu o împărţire a învăţământului: cel primar să rămână la Şcoala nr. 2, modernizată în urmă cu câţiva ani, iar cel gimnazial să se facă la Şcoala nr. 1.  
Inspectoratul le-a transmis că problema ţine de autorităţile locale, însă primarul comunei, Dan Dică, spune că nu se poate pronunţa până nu va primi de la minister un mijloc de transport mai mare, solicitarea fiind deja făcută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII