20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSănătatea elevilor, în pericol

Sănătatea elevilor, în pericol

Cabinetele medicale şcolare din Gorj sunt insuficiente în raport cu numărul elevilor

În cele peste 700 de unităţi şcolare din judeţul Gorj învaţă aproximativ 62.000 de elevi. Un medic de la un cabinet de medicină şcolară ar trebui să aibă grijă de sănătatea a cel mult 2.500 de elevi. Din păcate, situaţia din teren este mult diferită de cea din textul legii. În Gorj sunt doar 13 cabinete de medicină şcolară şi unul de stomatologie, dintre care cele mai multe sunt în municipiul Târgu Jiu (şapte plus unul de stomatologie), unul în mediul rural (comuna Mătăsari), iar restul de cinci sunt în Rovinari, Târgu Cărbuneşti, Bumbeşti-Jiu, Turceni şi Motru. Aproape toate sunt deficitare la dotări, multe funcţionând într-o singură încăpere şi fără aparatură performantă. Elevii şcolilor din mediul rural sunt nevoiţi să apeleze la medicii de familie şi la cei de la dispensarele medicale.
De anul trecut, administrarea cabinetelor de medicină şcolară a intrat în atribuţiile consiliilor locale şi ale primăriilor. Din cauza lipsei banilor nu se pot înfiinţa cabinete noi sau nu pot fi dotate cele deja existente. „Este adevărat că avem foarte puţine cabinete de medicină şcolară în judeţ, dar ele aparţin acum primăriilor. Probabil lipsa banilor îşi spune cuvântul şi de această dată. Elevii ar trebui să beneficieze de serviciile unui astfel de cabinet“, a spus Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Lipsa personalului, şi a dotărilor, precum şi spaţiilecare au nevoie de reabilitare sunt principalele probleme.

La Târgu Jiu este deficit de personal

În Târgu Jiu există şapte cabinete medicale şcolare şi unul de stomatologie. De serviciile personalului angajat aici beneficiază doar elevii. Primăria Târgu Jiu, prin Direcţia de Patrimoniu, este cea care se ocupă de aceste cabinete. Potrivit lui Dan Ion, şeful Biroului finanţare învăţământ, principala problemă a cabinetelor este lipsa personalului. „Avem un deficit de personal care ne îngrijorează pentru că nu putem face angajări. În total, avem opt medici, trei mediatori comunitari şi 26 de asistente medicale. La asistente stăm foarte prost pentru că s-au pensionat multe şi nu putem angaja“, a spus angajatul primăriei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS