15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă un Răzgândeanu? Încă o înfrângere pentru Traian Băsescu?

Încă un Răzgândeanu? Încă o înfrângere pentru Traian Băsescu?

Ceva abrupt a intervenit în relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. Ceva a dat peste cap toate calculele. La prima discuţie pe tema schimbării premierului Boc, consumată duminică noapte (13 februarie), liderii PDL şi-au exprimat prin vot opţiunea pentru un premier independent. Din informaţiile HotNews.ro, din cei peste 50 de lideri prezenţi, 47 au votat pentru. Înarmat cu acest vot, preşedintele Traian Băsescu avea asigurată, teoretic, susţinerea bazei partidului pentru schimbarea premierului Boc. A pierdut-o în două zile. Însuşi premierul Boc a schimbat foaia. Duminică părea să-şi accepte resemnat soarta. Azi s-a răzgândit sau l-au răzgândit alţii.
După întâlnirea de duminică, toate relatările presei şi informaţiile disponibile descriu un Emil Boc dispus să demisioneze şi un partid gata să accepte un premier independent.
Probabil că Traian Băsescu însuşi s-a convins că planul său poate să mai facă un pas şi a căutat un independent la Banca Naţională. După acest episod, au urmat alte întâlniri cu liderii PDL, prelungite până târziu la Vila Lac 1. Nu e clar când s-a împotmolit planul preşedintelui şi cine l-a blocat.
Cert este că, marţi după-amiază, la întâlnirea cu parlamentarii PDL, Traian Băsescu le spune glacial că n-au decât să meargă cu Boc dacă asta vor, cu avertizarea că se vor frige la alegerile din 2012 şi că riscă să piardă majoritatea în parlament, dacă nu merg pe mâna unui premier independent. După întâlnire, premierul Boc devine cu totul alt om. Nu-şi mai acceptă resemnat soarta, despre premier independent spune că nu e cazul să discutăm. Vine cu cifre, realizări, economia, vorba lui Tăriceanu, aproape că duduie.
Boc nu mai dă nici un semn că vrea să plece. Dimpotrivă, explică de ce merge mai departe. Marea întrebare este: Cine l-a întors pe Boc? Ce l-a determinat să respingă planurile lui Traian Băsescu? A fost Blaga? A fost altcineva? A refuzat să accepte că pleacă învins tocmai când revenirea economiei l-ar putea ajuta în câteva luni să pozeze în marele învingător? De ce a refuzat argumentele „recredibilizării partidului şi guvernării“? Doar din vanitate? N-a putut accepta ideea că, după luni de sacrificii şi umilinţe, altcineva va culege laurii victoriei?
Discuţiile nu s-au încheiat. Preşedintele Băsescu a anunţat că numirea noului premier se amână pentru după congresul UDMR. Probabil, în noaptea de marţi, 15 februarie, şi în zilele care urmează, şeful statului va căuta să limiteze pierderile, să refacă strategii. Cum o va face? Ce cărţi mai poate juca? După înfrângerea majoră suferită marţi, greu de întrevăzut soluţii de ieşire din impas.
Traian Băsescu a fost, în mod evident, lăsat în ofsaid de câţiva lideri din PDL. În fond, de fostul său partid, care a dat primele semne de răzvrătire încă de la sfârşitul anului trecut. Ultimele evenimente sunt doar expresia vizibilă a unui război subteran dus  între Traian Băsescu şi garda veche pentru controlul partidului, urmate de constatarea că Emil Boc are puţine şanse să-l învingă pe Vasile Blaga. În interviul acordat României Libere, şeful statului a ridicat steguleţul alb, invitând la împăcare generală în interiorul PDL.
Ironia sorţii: După votul în cazul Păsat, Băsescu a ameninţat că rupe relaţiile cu partidul, dar constată astăzi că partidul o rupe cu el. Dacă ruptura se va adânci, spaţiile de joc pentru şeful statului se închid.
Răzgândirea lui Emil Boc seamănă cu altă răsucire celebră. Călin Popescu Tăriceanu anunţa, în iulie 2005, că va demisiona pentru a forţa anticipate, după cum îşi dorea atunci Traian Băsescu.
S-a răzgândit sau a fost răzgândit, cert este că Tăriceanu n-a mai demisionat. După răzgândire a intrat în conflict deschis cu Traian Băsescu. La scurt timp după integrarea României în UE, în aprilie 2007, a scos PDL de la guvernare. A menţinut PNL într-o guvernare minoritară, cu doar 20%, până în noiembrie 2008, având sprijin parlamentar la vedere din partea PSD.
Răzgândirea sa a accelerat ruperea unei grupări din PNL, condusă de Stolojan şi Stoica. Aceştia au format, în 2006, PL-D, partid care ulterior s-a topit în PDL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII