21.2 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsumul de etnobotanice continuă la Slatina

Consumul de etnobotanice continuă la Slatina

Cu toate că în consiliul local a fost aprobat un proiect prin care se interzicea comercializarea plantelor etnobotanice, acestea continuă să facă victime în judeţul Olt. Ultima este un minor de 16 ani, care şi-a ameninţat mătuşa cu un cuţit în timp ce se afla sub efectul acestor plante.

Deşi consilierii locali au aprobat într-o şedinţă, ţinută la sfârşitul anului 2010, un proiect prin care se interzicea comercializarea plantelor etnobotanice pe raza oraşului Slatina, acestea continuă să facă victime. Ultima dintre ele a fost un minor din municipiu, care a ajuns la spital în stare foarte gravă săptămâna trecută, după ce consumase etnobotanice. Băiatul, care era luat în plasament de unchiul său, a devenit dependent în urmă cu câteva luni. Acesta, sub efectul plantelor halucinogene, şi-a ameninţat de mai multe ori rudele cu bătaia, iar pe mătuşa sa chiar a atacat-o cu cuţitul. Adolescentul a fost internat de mai multe ori la spital. „Băiatul a fost internat şi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, dar, după ce îşi revenea, începea să consume din nou plante etnobotanice. Acesta a devenit dependent de ele şi a început să-şi ameninţe rudele cu bătaia. Nu se mai putea înţelege nimeni cu el. Au mai fost cazuri de acest gen“, a declarat Emil Moţ, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. Minorul a fost transferat în Capitală, la o secţie de dezintoxicare din cadrul Spitalului nr. 9.

„E un an şi ceva de când face aşa“

Unul dintre vecini a declarat că adolescentul are un comportament agresiv de mai bine de un an. „Pleacă de acasă şi se mai întoarce noaptea târziu sau chiar dimineaţa. Consumă băutură şi etnobotanice. Fură bani de acasă pentru că dacă fumează trebuie să şi cumpere. Îi ameninţă pe părinţii adoptivi că se aruncă de sus dacă nu îi dau bani sau mâncare bună. Cred că are aproximativ un an şi ceva de când face aşa. Ştiu că i se zice Americanu’, dar nu ştiu cum îl cheamă“, a declarat un vecin.
Potrivit medicilor de la Ambulanţă, băiatul era foarte agitat şi reticent. „Am fost solicitaţi să sprijinim Centrul de plasament din judeţ privind un copil de 16 ani cu agitaţie psihomotorie deosebită. Am luat copilul şi l-am transportat la Spitalul nr. 9 din Bucureşti. Pentru a-l lua pe băiat, care era destul de agitat şi de reticent, am întâmpinat greutăţi pentru că nu ştia ce se întâmplă cu el şi am solicitat sprijinul poliţiei. Acesta a lovit şi un cadru sanitar, după care a fost sedat pentru a putea fi transportat. Cu cazuri ca acesta ne confruntăm odată la câteva zile“, a declarat medicul Adrian Popa.

Etnobotanicele, interzise în Slatina

Urmând exemplul mai multor primării din ţară, Primăria Slatina a interzis comercializarea etnobotanicelor în oraş. Consilierii locali au aprobat, în noiembrie, un proiect de hotărâre prin care sunt interzise în Slatina comercializarea şi utilizarea plantelor, a substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope de orice fel, excepţie făcând doar unităţile medico-farmaceutice aflate sub controlul şi supravegherea Ministerului Sănătăţii. „Interdicţia se aplică şi oricăror derivaţi, compuşi sau amestecuri conţinând una sau mai multe plante şi substanţe stupefiante sau psihotrope, indiferent de starea lor fizică, de divizarea în unităţi de administrare sau care au o altă destinaţie de utilizare decât cea pentru care sunt etichetate spre comercializare“, a fost specificat în hotărârea consiliului local.
Nerespectarea acesteia va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei, iar produsele care fac obiectul contravenţiei vor fi confiscate.

Un singur magazin în Slatina

Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor împreună cu ofiţeri de la Poliţia Economică şi Crimă Organizată Olt au amendat patronii magazinelor pentru neafişarea corectă a preţurilor pentru marfa expusă spre comercializare, dar şi pentru faptul că instrucţiunile de utilizare nu erau traduse în limba română. Potrivit şefului OJPC Olt, în Slatina mai este un singur magazin care comercializează îngrăşăminte pentru plante. „În Slatina mai este un singur magazin care comercializează îngrăşăminte pentru plante. Dacă tinerii cumpără şi apoi le fumează, noi nu avem ce face. Acesta nu poate fi închis pentru că este înregistrat că vinde îngrăşăminte pentru plante. Hotărârea de consiliu local este pentru a nu se mai deschide astfel de magazine, dar pe cele deschise nu le pot închide“, a declarat Dumitru Onică, şeful OJPC Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS