16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConsiliul Judeţean Gorj va reabilita cu fonduri europene ambulatoriul Spitalului de Urgenţă

Consiliul Judeţean Gorj va reabilita cu fonduri europene ambulatoriul Spitalului de Urgenţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi Marilena Bogheanu, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADRSV) Oltenia, au semnat miercuri, la Târgu Jiu, contractul de finanţare pentru proiectul privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu vor fi realizate din fonduri europene. Contractul de finanţare a fost semnat, miercuri, la prefectură, de către Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj, şi Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.1 – Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, în data de 10.08.2009. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Bugetul total este în sumă de: 19.454.812 lei, din care: cheltuieli eligibile 15.583.678 de lei, cheltuieli neeligibile 107.320 de lei, iar TVA 3.763.814 lei. Banii vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală şi ridicarea acestora la standarde europene în cadrul ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, cu impact direct asupra calităţii serviciilor medicale oferite de către acestea şi asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate.

Obiectivele propuse

Obiectivele specifice ale proiectului sunt reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu; îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite în cadrul Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă. Acest obiectiv va fi atins prin eficientizarea fluxurilor sanitare specifice ca urmare a asigurării unor condiţii termice, de ventilaţie, sanitare, de circulaţie şi evacuare, corespunzătoare activităţilor medicale; creşterea gradului de confort al pacienţilor atât în perioadele caniculare, cât şi în cazul unor temperaturi exterioare scăzute; mărirea gradului de igienă şi a controlului microbian prin asigurarea unei termoizolaţii şi ventilaţii eficiente; creşterea gradului de protecţie la incendii; asigurarea accesibilităţii persoanelor cu handicap prin crearea de facilităţi şi respectarea exigenţelor specifice persoanelor cu dizabilităţi; optimizarea cheltuielilor cu utilităţile ca urmare a scăderii consumurilor de energie electrică şi termică şi reducerea substanţială a cheltuielilor cu reparaţiile şi întreţinerea curentă a ambulatoriului; respectarea normativelor în vigoare privind siguranţa în exploatare, conservarea energiei, securitatea la incendii şi egalitatea de şanse.

Dotări moderne

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Gorj, de proiectul de modernizare a ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu vor beneficia atât pacienţii, cât şi personalul medical şi auxiliar. Beneficiari indirecţi sunt: comunitarea locală din Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, în calitate de proprietar al infrastructurii reabilitate şi amenajate. De asemenea, unităţile deconcentrate implicate şi interesate de îmbunătăţirea serviciilor medicale şi de îngrijire în judeţ – Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Gorj, Casa Judeţeană de Pensii, Autoritatea de Sănătate Publică. Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, un aspect semnificativ în cadrul proiectului este reprezentat de dotarea cabinetelor medicale cu mobilier şi echipamente specifice infrastructurii serviciilor de sănătate. Dintre acestea pot fi amintite: echo doppler vascular cu sonda pentru vase cerebrale, electromielograf, electroencefalograf, ecograf oftalmo, doppler vascular periferic, ecocardiograf cu Doppler color, ecograf  3D, histeroscop 3D, electrocardiograf, spirograf etc. „Dotarea cu aparatură medicală performantă va duce la oferirea de noi servicii medicale în specialităţile existente, la creşterea adresabilităţii pacienţilor şi creşterea calităţii actului medical în cabinetele ambulatoriului, atât printr-un diagnostic mai precis şi mai rapid, cât şi prin diversificarea procedurilor de recuperare, reducerea timpului de recuperare şi reintrarea mai rapidă a pacienţilor în activitatea normală“, a declarat Ion Călinoiu, în cadrul întâlnirii în care a fost semnat contractul de finanţare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS