16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStrategie pentru dezvoltarea turistică a zonei Rânca

Strategie pentru dezvoltarea turistică a zonei Rânca

Consiliul Judeţean Gorj va prezenta ministerului condus de Elena Udrea o strategie privind dezvoltarea turistică a zonei Rânca.

Şefii Consiliului Judeţean Gorj se pregătesc să-i prezinte ministrului dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, o strategie de dezvoltare turistică pentru Rânca. Ministrul i-a transmis recent o invitaţie preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, de a merge la Bucureşti, la sfârşitul acestei luni, pentru a participa la o discuţie referitoare la dezvoltarea zonei Rânca. În ciuda faptului că în ultimul deceniu la Rânca s-a construit foarte mult şi au existat investiţii de zeci de milioane de euro în pensiuni, hoteluri şi cabane, autorităţile locale şi judeţene nu au creionat un plan de dezvoltare turistică a zonei montane şi submontane a judeţului Gorj. Abia recent, o fundaţie din Franţa a realizat o strategie de dezvoltare turistică şi un studiu de fezabilitate, comune pentru judeţele Gorj şi Vâlcea.

E nevoie de finanţare pe proiecte  

Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj, a precizat că la întâlnirea programată peste trei săptămâni vor participa atât reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi ai Ministerului Mediului şi Agriculturii: „În trei săptămâni voi prezenta la cabinetul ministrului Elena Udrea un program cu proiecte succinte. Avem o strategie cu studiu de fezabilitate realizată de o fundaţie din Franţa, arhitecţi care au făcut studiul de fezabilitate integral al zonei Rânca şi Vidra din Râmnicu Vâlcea. Strategia aceasta o vom prezenta. Vom stabili, desigur, şi priorităţile, aşa cum se face în astfel de cazuri. Unele lucruri nu se pot face într-un an sau doi, sau cinci, ci etapizat. Astfel, vom putea vorbi de o înjghebare a unei strategii turistice regionale cu proiecte concrete. Vom stabili domeniile pe care putem depune proiecte în vederea dezvoltării zonei“, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Întâi pensiunile, apoi infrastructura

Faptul că la Rânca s-a construit haotic şi fără un plan de dezvoltare se poate constata cu uşurinţă la faţa locului. Deşi primele cabane au apărut la Rânca în urmă cu mai bine de 15 ani, abia de doi ani au început lucrările la sistemul de canalizare. De asemenea, Rânca nu are încă statutul de staţiune turistică. Rânca este însă printre cele mai bune zone pentru practicarea sporturilor de iarnă, datorită condiţiilor meteo care ajută la menţinerea zăpezii o perioadă mai lungă de timp.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII