10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProducţia cardurilor de sănătate va începe la sfârşitul lui ianuarie

Producţia cardurilor de sănătate va începe la sfârşitul lui ianuarie

Imprimeria Naţională a anunţat Ministerul Sănătăţii că, la sfârşitul lunii ianuarie, va începe producţia cardurilor naţionale de sănătate – care vor conţine datele necesare accesării serviciilor medicale de către asiguraţi şi vor condiţiona accesul la aceste servicii.
Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem, care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
„Implementarea cardului naţional de sănătate reprezintă o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Acest proiect reprezintă, de fapt, primul pas spre informatizarea sistemului medical, care va conduce la disciplină financiară şi medicală. Introducerea cardului va aduce beneficiu atât pacienţilor, cât şi autorităţilor sanitare. Pacienţii vor scăpa de birocraţie şi de drumurile între serviciu şi casa de asigurări pentru a dovedi calitatea de asigurat când au nevoie de servicii medicale sau concedii medicale, autorităţile vor putea cunoaşte exact câte servicii medicale au fost efectuate unui pacient, care sunt nevoile reale în sistem“, mai spun reprezentanţii ministerului.
Persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate cu scopul de a le fi acordate servicii medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.
Distribuirea primelor carduri va avea loc în august-septembrie, cel mai probabil prin intermediul Poştei Române. Tot din septembrie, vor putea fi utilizate, însă doar pe un segment de pacienţi, deoarece doar tipărirea lor va dura circa 14-15 luni, la un ritm de un milion de carduri pe lună.
Ordonanţa de urgenţă prin care vor fi introduse cardurile de sănătate a fost aprobată de guvern la 23 decembrie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU