10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDisponibilizaţi fără indemnizaţie de şomaj

Disponibilizaţi fără indemnizaţie de şomaj

După ce în 2009 şi 2010 s-au înregistrat disponibilizări masive, anul acesta, numărul celor care riscă să-şi piardă locul de muncă este în scădere. Persoanele fără job se vor confrunta cu o problemă mult mai dificilă: o parte dintre acestea riscă să rămână fără nici o formă de venit, neavând dreptul să mai primească indemnizaţia de şomaj.

2009 a fost descris de specialişti ca anul disponibilizărilor, pe parcursul său rămânând fără serviciu peste 3.300 de persoane, din care 730 în luna ianuarie. Disponibilizările au continuat şi în 2010, însă nu în acelaşi ritm alert, fapt anunţat încă de la începutul anului, când au rămas fără serviciu aproximativ 400 de persoane, adică jumătate faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009. Această tendinţă se menţine şi în acest an.
„Până în prezent, pentru luna ianuarie, angajatorii doljeni au anunţat că intenţionează să disponibilizeze 205 persoane. În februarie, au anunţat că ar urma să fie disponibilizate 20 de persoane“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

70% dintre persoanele fără serviciu rămân fără nici un venit

Chiar dacă numărul celor care vor rămâne fără un loc de muncă este mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 233/2010, apare o mare problemă. Nu toţi cei care vor fi disponibilizaţi în această perioadă vor beneficia de indemnizaţie de şomaj. Asta, deoarece la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.
„Dintre cele 205 persoane care erau anunţate că urmează să fie disponibilizate în această lună, în cazul a 145 s-a stabilit deja că nu au dreptul să beneficieze de indemnizaţie de şomaj. Aceste persoane şi-au desfăşurat activitatea în domeniul construcţiilor şi nu îndeplinesc condiţiile impuse de actuala legislaţie“, a explicat Aurora Tiribeja. Într-o situaţie similară sunt şi persoanele disponibilizate din domeniul construcţiilor luna trecută.
Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, în decembrie 2010, au fost anunţaţi de la o firmă de construcţii 180 de disponibilizaţi, dar doar 30 dintre ei au dreptul la indemnizaţie pentru că la restul perioada de contribuţie se suprapune cu perioada pentru care au mai primit o dată şomaj. Pentru a evita astfel de situaţii, de acum încolo angajatorii trebuie să aibă grijă ca persoanele care au fost anul trecut în şomaj, dacă este posibil, să nu mai fie disponibilizate dacă nu au stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII