14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO şcoală pentru patru elevi

O şcoală pentru patru elevi

La Şcoala Primară Horezu din comuna Turcineşti învaţă patru elevi, care împart sala de clasă cu singurul preşcolar din instituţie.

La Şcoala Primară Horezu din comuna gorjeană Turcineşti învaţă patru eleve: două sunt în clasa a IV-a, una în clasa a III-a şi alta în clasa I. Au integrat în grupul lor şi pe unicul preşcolar, o fetiţă de şase ani. Întreaga şcoală le aparţine celor cinci copii, care îşi doresc să aibă mai mulţi colegi. În fiecare pauză, glasurile elevilor bucură auzul trecătorilor. „A nins şi le place să se joace în curtea şcolii. Sunt copii cuminţi. Fac naveta zilnic, vin de la Stăneşti, cu maşina personală, dar îmi sunt dragi. Sper ca în iarna aceasta să nu am probleme cu drumurile, căci este destul de dificil să ajung la şcoală. Şi profesorul de religie face naveta“ , a spus învăţătoarea Vasilica Beuran.

Elevele şi-ar dori colegi

Cele patru fete mai mari au grijă de colega lor mai mică. În pauze se joacă împreună. „Noi suntem mai mari şi trebuie să avem grijă de colega noastră. Ne place la şcoală şi nu am avea unde merge dacă se desfiinţează şcoala noastră. Am face naveta câţiva kilometri şi nu sunt microbuze. Ar fi frumos să mai avem colegi“, a spus una dintre eleve. „Învăţ poezii şi am învăţat să scriu. Este frumos la şcoală, dar eu sunt la grădiniţă. Cel mai mult îmi plac poeziile pe care ni le spune doamna“ , a povestit fetiţa de la grădiniţă.
„Încercăm să menţinem şcoala aceasta pentru că altfel elevele ar trebui să facă naveta şi nu ar avea cu ce. Sunt numai patru eleve şi fetiţa de grădiniţă. Voi face tot posibilul să o menţinem. Mai avem o şcoală cu elevi puţini, cea din satul Rugi. Acolo sunt zece elevi. Iarna este mai greu de ajuns în aceste sate, dar se fac cursuri. Este posibil ca la anul să se mai înscrie elevi“ , a spus edilul Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti.

Şcoli cu elevi puţini

În mai toate localităţile judeţului Gorj există şcoli unde învaţă cel puţin patru elevi. De obicei, aceste şcoli sunt primare, numărul unităţilor cu clase I-VIII unde învăţământul este simultan  fiind foarte mic. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, învăţământul simultan este legal.
„Pentru o mai bună calitate a actului de predare, cel mai bine ar fi ca învăţământul să fie normal, nu simultan. În judeţul Gorj, am mai comasat din unităţile şcolare unde era învăţământ simultan. Am încercat să desfiinţăm învăţământul simultan la şcolile generale şi în mare măsură am reuşit acest lucru. La Horezu, am mers ieri în inspecţie şi totul este în regulă, elevii au căldură, chiar dacă sunt doar patru şi o fetiţă de grădiniţă. Mai avem în judeţ asemenea situaţii. Nu avem ce face momentan, pentru că se pune problema transportului“, a declarat Iustin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.
 Sute de elevi abandonează cursurile din diverse motive, mulţi dintre ei fiind cei care învaţă la sate. Sunt şi părinţi care locuiesc în comune apropiate de unul dintre oraşele judeţului şi preferă să-şi trimită copiii acolo la şcoală. Acestea sunt câteva dintre cauzele numărului mic de elevi din unităţile şcolare din mediul rural.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU