15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDNA: Generalii au vândut funcţii în structura MApN

DNA: Generalii au vândut funcţii în structura MApN

Generalii Mihai Chiriţă şi Marian Ion, precum şi ceilalţi trei ofiţeri pentru care ÎCCJ a decis marţi cercetarea în libertate au promovat ilegal candidaţi la concursuri pentru admitere în structurile MApN, contra unor sume de bani, folosindu-se de puterea funcţiilor şi gradelor deţinute, anunţă DNA. Procurorii anticorupţie au stabilit că ofiţerii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile MApN, în detrimentul candidaţilor care trebuia, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii. Potrivit DNA, în perioada iulie-august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri. În acest sens, o persoană apropiată generalului de brigadă, la rândul său învinuit în cauză, a primit peste 46.000 de euro de la mai mulţi candidaţi, atât pentru sine, pentru Marin Ion şi pentru membrii comisiilor de examinare.
În legătură cu aceste concursuri, au stabilit anchetatorii, în aceeaşi perioadă, lt. col. Dan – Costel Crăciuneanu a pretins şi/sau primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 de euro şi 1.000 de lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.
La rândul său, în acelaşi scop, maiorul Onel, ofiţer în cadrul unei alte şcoli militare din Piteşti, a pretins şi/sau primit de la mai mulţi candidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 de euro. În acelaşi context, şeful său, Vasile Belciug, prin intermediari, a primit de la un candidat suma de 5.500 de lei.
În vara anului 2010, generalul-maior doctor Mihai Chiriţă ocupa funcţia de şef al Direcţiei de instrucţie şi doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august 2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şi maiştri militari. În această funcţie, Chiriţă a solicitat, direct sau indirect, comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I“, să favorizeze peste 20 de candidaţi la aceste concursuri. Celor cinci ofiţeri li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar luni procurorii au dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, fiind prezentaţi marţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, faţă de toţi cei cinci inculpaţi, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea, decizie faţă de care procurorii vor declara recurs, se mai arată în comunicat. DNA precizează că în acelaşi dosar procurorii fac cercetări şi faţă de alte persoane implicate, şapte cadre militare din cele două unităţi militare de învăţământ menţionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU