29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn turist a scrijelit numele iubitei pe primul modul al Coloanei Infinitului

Un turist a scrijelit numele iubitei pe primul modul al Coloanei Infinitului

Un turist a decis să înscrie pentru „eternitate“ numele iubitei sale pe primul modul al Coloanei Infinitului, monument aflat în patrimoniul UNESCO. Potrivit autorităţilor locale, Coloana Infinitului va intra anul viitor într-un program de refacere a suprafeţelor afectate de intemperii, şi nu numai.

Un cetăţean a dorit să arate cât de mult îşi iubeşte prietena şi i-a scris numele pe primul modul al Coloanei Infinitului din Târgu Jiu. Turistul certat cu orice formă de respect faţă de o operă aflată în patrimoniul cultural mondial şi a cărei valoare nu poate fi aproximată decât, poate, cu echivalentul greutăţii ei în aur, a lăsat scrijelit pentru vizitatori numele „Ana“. Cele trei litere au fost scrise cu ajutorul unui obiect ascuţit. Prin zgâriere, pelicula protectoare a metalului din care este turnat modulul a fost distrusă, iar zona este acum expusă intemperiilor. Nimeni nu poate afla cu exactitate cine este autorul ispravei, având în vedere că, anual, în Parcul Coloanei Infinitului vin mii de turişti şi sute, dacă nu cumva mii de cetăţeni ating monumentul lăsat moştenire oraşului de sculptorul Constantin Brâncuşi.

Cunosc situaţia

Autorităţile locale ştiu că se mai întâmplă ca diferiţi vizitatori să lase câte o „amintire“ pe diferite monumente din municipiu. Cu toate că există şi o cameră web instalată în apropiere de Coloana Infinitului, rolul acesteia are mai mult legătură cu publicitatea făcută operelor lui Brâncuşi decât cu siguranţa lor. Tot în Parcul Coloanei Infinitului există, 24 de ore din 24, şi doi poliţişti comunitari care, teoretic, veghează să nu aibă loc incidente neplăcute. Singurul lucru care s-ar putea face pentru a controla contactul direct cu opera brâncuşiană ar fi ca personalul de pază să fie în permanenţă lângă monument sau ca vizitatorii să nu mai aibă voie să atingă Coloana Infinitului.

Coloana Infinitului va fi reabilitată anul viitor

Teodora Ciobanu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din Târgu Jiu şi cea care a fost delegată să asigure conducerea Centrului „Constantin Brâncuşi“ până la organizarea concursului, a declarat că monumentul va intra într-un program de reabilitare anul viitor. „Incidenţa unor astfel de evenimente este scăzută. Ar fi imposibil să eliminăm contactul direct cu opera, dar această chestiune ţine mai mult de educaţie şi de bun-simţ decât de intervenţia unui organ al legii. Avem cu toţii în grijă aceste opere, fie că este vorba de simplii cetăţeni sau de autorităţile locale sau centrale. Operele lui Constantin Brâncuşi au intrat în patrimoniul UNESCO şi avem o responsabilitate şi faţă de ceilalţi locuitori ai acestei planete şi faţă de ceea ce a creat Brâncuşi la Târgu Jiu. Coloana Infinitului, cu mici excepţii, se prezintă în condiţii bune şi va avea loc anul viitor o intervenţie pentru reabilitare. S-a conservat bine în ultimii zece ani, de la data la care a fost restaurată“, a afirmat Teodora Ciobanu.  

Sute de monede aruncate pe Poarta Sărutului

Paul Popescu, sculptor şi restaurator autorizat, cel care recent a efectuat câteva reparaţii la placa de plumb de deasupra Porţii Sărutului, a declarat că nu se cunoaşte exact ce obiect a fost folosit pentru inscripţionarea numelui „Ana“. „Poate fi o cheie. Se mai întâmplă astfel de lucruri, din păcate, dar incidenţa este totuşi scăzută faţă de ceea ce se petrecea în trecut. Sunt câteva semne, dar insesizabile. Nu poţi să interzici cuiva să atingă Coloana Infinitului şi practic este imposibil să îi verifici pe toţi ce fac. Recent, a avut loc la Târgu Jiu o întâlnire a mai multor specialişti în domeniu: inginerul Virgil Călea, cel care a coordonat ultima restaurare, proiectantul general Dorin Dănilă. A fost inspectată Coloana şi va fi întocmit un plan de intervenţie care va fi pus în aplicare în primăvara anului viitor. În general, nu au fost remarcate probleme deosebite. Nu au mai apărut pete noi. S-a verificat pelicula de protecţie, îmbinările dintre module, tirajul interior. Aşteptăm acum părerea specialiştilor. În primăvară va fi spălată cu o soluţie de apă distilată şi atunci se va vedea mai bine cum arată suprafaţa. De asemenea, şeful Institutului Naţional al Monumentelor Istorice, profesorul universitar Dan Lungu, a solicitat efectuarea de măsurători pentru a se vedea înclinaţia operei. Coloana a fost montată la restaurare cu o înclinaţie de 25 de centimetri. S-a constatat, după măsurători, că înclinaţia nu a evoluat în ultimii zece ani. Principala problemă rămâne totuşi acţiunea factorului uman. Sunt chestiuni care ţin de educaţie. În câteva zone de la bază, pelicula de protecţie a dispărut din cauza atingerilor repetate şi s-a format acea patină care, la rândul ei, are rolul de protecţie. Mai sunt însă şi persoane care au probleme cu educaţia. Când am efectuat reparaţiile la placa de plumb a Porţii Sărutului, de exemplu, am găsit deasupra sute de monede de 10 bani şi de 50 de bani. Cam 60 de lei în total. Unele au ruginit şi au acţionat asupra plăcii. Tinerii aruncă monede pe placa de deasupra Porţii Sărutului din superstiţie – probabil pentru a avea noroc în dragoste“, a spus Paul Popescu, sculptor şi restaurator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII