5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVideo live din autobuzele RAT

Video live din autobuzele RAT

Proiectul-pilot MODERN pentru promovarea automatizării transportului în comun din Craiova a fost verificat de Comisia Europeană.

Auditorii tehnici ai Comisiei Europene au vizitat Craiova la începutul acestei săptămâni pentru monitorizarea proiectului MODERN, prin care municipalitatea vrea să acceseze fonduri comunitare pentru sisteme tehnologice de îmbunătăţire a transportului în comun asigurat de Regia Autonomă de Transport Craiova. Potrivit oficialilor din Bănie, auditorii vor transmite ulterior primăriei concluziile. „Din discuţii a reieşit că măsurile adoptate până acum la Craiova se încadrează în cerinţele proiectului. Urmează însă ca observaţiile oficiale să ne fie transmise mai târziu“, a spus viceprimarul craiovean Teodor Sas. Proiectul MODERN – Mobilitate, Dezvoltare şi Reducerea Consumurilor de Energie – este estimat la 15 milioane de euro, este coordonat de Primăria Craiova şi se adresează altor 26 de parteneri din Europa, între care municipalităţile din Brescia, Ostrava, Coimbra, Vitoria Gasteiz, şi unor companii de transport public şi unităţi din Belgia şi Italia. Pentru Craiova, valoarea este de 2.685.334 de euro, din care circa un milion de euro sunt fonduri nerambursabile. Prin proiectul MODERN nu este vizată automatizarea întregului sistem de transport public, ci promovarea şi testarea anumitor tehnologii. „Ulterior, municipalitatea poate identifica alte proiecte prin care investiţiile să fie continuate“, a precizat viceprimarul Teodor Sas.

Undă verde la tramvai, GPS şi carduri de călătorie

Între măsurile proiectului se numără adaptarea unor mijloace de transport pentru consumul de combustibili alternativi şi achiziţionarea unor sisteme tehnologice pentru managementul de trafic şi informaţii despre mobilitate. Până acum, la Craiova au fost adaptate zece autobuze cu motoare pe biodiesel, acestea fiind în faza de testare. De asemenea, au fost instalate şapte choppere pe tramvaie, pentru reducerea consumului de energie electrică, din nouă prevăzute în proiect. 63 de autobuze sunt deja dotate cu echipamente e-tiketing, pe bază de card, iar în 20 de staţii de autobuz există panouri de informare. Sistemul va fi legat cu o reţea video de supraveghere în timp real, pe zece autobuze, şi cu una de monitorizare GPS. Zece automate de reîncărcare a cardurilor de acces sunt în testare la această oră, precum şi două tonete, la Gară, la care se va putea face atât reîncărcarea cardurilor, cât şi emiterea de carduri. În total, în oraş vor fi instalate 20 de tonete. Marţi, în prezenţa auditorilor Walter Koehn şi Ernst Verschragen, a fost testat la intersecţia din Valea Vlăicii sistemul de semaforizare preferenţială pentru tramvai, un fel de undă verde. La apropierea tramvaiului, priorităţile pentru rutele care se puteau intersecta cu linia tramvaiului au fost setate automat pe roşu, iar tramvaiul a primit verde şi şi-a continuat drumul. Autorităţile apreciază că până în martie 2011 vor fi instalate toate softurile şi echipamentele contractate prin aceste măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII