16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Scorpioni Roşii“ morţi şi răniţi la Cincu

„Scorpioni Roşii“ morţi şi răniţi la Cincu

Un exerciţiu tactic de trageri, care s-a desfăşurat ieri în Poligonul Cincu – Braşov, s-a încheiat tragic pentru şase militari ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ Craiova. Trei dintre Scorpioni au murit şi alţi trei au fost răniţi, după ce un proiectil a explodat în ţeava unui aruncător.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat ieri, după prânz, că în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă în poligonul Cincu, un proiectil a explodat în ţeava unui aruncător de 120 mm. În urma deflagraţiei, trei militari au murit pe loc şi alţi trei au fost răniţi. Cei şase militari, toţi cu gradul de caporal, fac parte din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, cunoscut şi ca „Scorpionii Roşii“.
Potrivit MApN, cei trei militari răniţi au fost transportaţi la Spitalul din Făgăraş. La ora 14.00, starea militarilor răniţi era stabilă, iar la ora 16.30, Biroul de presă al Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul MApN a precizat pentru GdS că nu s-a produs nici o modificare privind starea de sănătate a acestora. Prin acelaşi Birou de presă, MApN a precizat că nu se poate spune dacă cei şase militari craioveni făceau parte dintre cei care urmează să plece în ianuarie în Afganistan şi nici dacă prin exerciţiul de ieri se pregăteau în acest sens.
După ce au înştiinţat familiile victimelor, la ora 17.00, MApN a comunicat numele militarilor care şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi în urma exploziei din poligonul Cincu. Au murit caporalii Marin Costea, Viorel-Cristinel Antonie şi Constantin Buică, toţi din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ Craiova.
Caporalul Marin Costea, de 37 de ani, era căsătorit, avea doi copii şi a participat la mai multe misiuni externe, în Angola, Afganistan şi Irak. Caporalul Viorel-Cristinel Antonie, de 27 de ani, era căsătorit, avea doi copii şi a participat până ieri la două misiuni în Afganistan. Caporalul Constantin Buică avea 25 de ani şi era necăsătorit.
Cei trei militari răniţi sunt caporalii Dănuţ-Marian Florea, Claudiu-Constantin Vulpoiu şi Tudorică-Răzvan Plai, tot „Scorpioni Roşii“.

Un militar mort şi în octombrie

Acesta este al doilea incident grav petrecut în poligonul Cincu în mai puţin de o lună. Sergentul Gavril Nicorici, din Batalionul 814 Tancuri din Turda, şi-a pierdut viaţa sâmbătă, 30 octombrie, în urma producerii unui accident în acelaşi poligon. Potrivit MApN, subofiţerul era mecanic conductor şi participa în poligon, împreună cu unitatea, la un exerciţiu cu utilizarea muniţiei de manevră. La finalul exerciţiului, militarul a fost grav rănit în zona capului, în timp ce manipula muniţia de antrenament. Atunci cauza a fost iniţierea capsei port-amorsă de la o lovitură de manevră. Soldatului i-au fost acordate imediat primele îngrijiri de către medici militari, după care a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş cu un elicopter Puma. În ciuda eforturilor depuse de medici, militarul a decedat câteva ore mai târziu, pe patul spitalului. Sergentul Gavril Nicorici avea 26 de ani şi nu era căsătorit. Ca şi în cazul incidentului de ieri, şi în acest caz a fost sesizat Parchetul Militar, iar o comisie de specialitate numită de şeful Statului Major al Forţelor Terestre a început cercetările privind împrejurările producerii evenimentului.

Ceremonia pentru Scorpioni

Potrivit MApN, astăzi, începând cu ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, se vor organiza ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă şi respect pentru caporalii Marin Costea, Constantin Buică şi Viorel-Cristinel Antonie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

53 COMENTARII