5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMonument istoric lăsat în paragină

Monument istoric lăsat în paragină

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost ridicată în anul 1817 de o familie de boieri greci, pentru ca mai apoi fiul lui Dincă Schileru să se ocupe de locaş. Acum, la mai bine de 190 de ani de la darea ei în folosinţă, biserica, declarată monument istoric, este într-o avansată stare de degradare. Preotul paroh actual are nevoie de ajutor financiar pentru a putea aduce locaşul de cult la o stare cât mai apropiată de cea iniţială.

Locaşul de cult „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din satul Frasinu, comuna Vladimir a judeţului Gorj, este pe lista monumentelor istorice din România. Potrivit documentelor găsite în biserică, monumentul istoric a fost construit în anul 1817 de către un fanariot pe nume Musc, iar în anul 1902, boierul Aristică Schileru, fiul deputatului Dincă Schileru, a acoperit biserica cu şiţă. Frescele bisericii îl înfăţişează pe grecul Musc alături de familia sa, ei fiind ctitorii locaşului devenit peste ani monument de patrimoniu naţional. Boierul Schileru a cumpărat moşia fanariotului, astfel că a început să aibă grijă şi de biserică. În mod special soţia sa, Mimi Schileru, a fost cea care s-a ocupat de locaşul de cult din satul Frasinu, astfel că acesta mai este cunoscut şi sub denumirea de Biserica Cocoanei.

Familia Schileru în istoria Gorjului

Albinel Firescu este unul dintre cei mai pregătiţi muzeografi de care dispune Muzeul Judeţean Gorj. Acesta ne-a vorbit despre importanţa familiei Schileru în istoria judeţului. „Afirmarea familiei Scheleru, cunoscută ca şi Schileru, s-a produs ca rod al unui extraordinar simţ de apartenenţă, ceea ce a creat în primul rând responsabilitate faţă de comunitate. Dacă activitatea lui Dincă şi Aristică Schileru, ca şi ctitori de aşezăminte culturale: de învăţământ şi religioase (printre care şcoala de la Bâlteni şi biserica din localitate) sau rolul acestora în dezvoltarea economică a zonei (punerea în valoare a bogăţiilor subsolului sau înfiinţarea staţiei de cale ferată de la Musculeşti) sunt de o mare importanţă, de-a dreptul covârşitoare este implicarea pentru împlinirea dezideratelor tânărului stat. Aristică este fiul boierului Dincă Schileru. Ideea votului universal, a împroprietăririi, precum şi cea a creării unui partid ţărănesc care să reprezinte drepturile acestei categorii sociale sunt câteva dintre realizările celor doi. Dincă Schileru mergea îmbrăcat în portul popular în parlament şi în străinătate, căci a fost deputat între 1879 şi 1916“, a explicat Albinel Firescu.

Biserica Cocoanei este într-o stare avansată de degradare

Ceea ce a lăsat în urmă familia Schileru este extrem de important, însă de multe ori autorităţile nu s-au implicat în conservarea şi păstrarea monumentelor, acestea riscând să ajungă ruine. Acesta este şi cazul Bisericii Cocoanei din satul Frasinu. Situat pe vârful unui deal, de unde poate fi observat de la mare depărtare, locaşul străjuieşte zona. Din păcate, din lipsă de implicare, după cum spun sătenii, şi din lipsă de fonduri, cum se scuză autorităţile, biserica a ajuns să aibă pereţii crăpaţi, pictura e deteriorată până la nerecunoaşterea personajelor, mucegaiul încearcă să „cucerească“ zidurile groase de cărămidă, iar tabla şi crucile de pe acoperiş au început să ruginească. În urmă cu aproximativ două luni, la Frasinu a fost numit un preot nou, căci părintele Pantelimon Cărăvan a ieşit la pensie, după zeci de ani de preoţie. „Biserica Cocoanei este un monument istoric de o rară frumuseţe, pictura este frescă în stil neobizantin. Nu sunt cuvinte care să descrie frumuseţea interiorului bisericii, iar cei care au avut fericirea să o vadă în primii săi ani sunt sigur că s-au simţit binecuvântaţi. Din păcate, acum este într-o stare de degradare avansată. Pereţii sunt crăpaţi, pictura s-a deteriorat, abia se mai recunosc în unele locuri sfinţii pictaţi, cupola a crăpat atât de rău încât mă gândesc că ar putea să cadă. Într-un act din 1972, pe care l-am găsit în biserică, se spune că a fost ctitorită de fanariotul Musc, apoi, în 1902, Aristică Schileru a acoperit-o cu şiţă, de atunci familia acestuia ocupându-se de locaş. În anul 1965, prin contribuţia enoriaşilor şi stăruinţa preotului Ilie Calotă, s-a acoperit din nou cu şiţă, s-a refăcut temelia şi s-a împrejmuit cu gard. Acum, din păcate, are nevoie de mult mai multe lucrări pentru a nu fi lăsată pradă deteriorării, pentru a nu se pierde un locaş de cult de aproape 200 de ani“, a spus preotul paroh Dragomir Ţicleanu, noul preot din Frasinu.

„Avem nevoie de ajutor financiar“

Paşii care trebuie urmaţi pentru a începe un proces de restaurare a unui monument istoric sunt numeroşi şi costisitori. Pompiliu Ciolacu Jr., directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj, a declarat că, în primul rând, proprietarul locaşului de cult trebuie să întocmească un proiect de restaurare. „Proprietarul locaşului de cult trebuie să facă un proiect de restaurare, care să cuprindă şi un deviz informativ al lucrărilor viitoare. Cu acest proiect vom încerca să convingem autorităţile din domeniu că biserica are nevoie urgentă de restaurare. Există fonduri la Ministerul Cultelor destinate restaurării monumentelor istorice, fonduri naţionale de reabilitare, ce pot fi deblocate prin hotărâre de guvern. Este un demers de durată“, a declarat directorul Ciolacu. Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare este nevoie de bani, iar acum, fiind criză economică, nu se ştie cum ar putea fi deblocate fonduri pentru reabilitarea unei biserici. „Avem foarte multe de făcut aici. Vom reface gardul care împrejmuieşte biserica, am vorbit cu meseriaşii, am solicitat şi ajutorul Primăriei Vladimir. Domnul primar ne-a asigurat că ne ajută. Trebuie vopsită tabla de pe acoperiş, pentru că a ruginit pe alocuri. Ar trebui ca măcar la exterior biserica să fie renovată cât mai curând. În interior, toată pictura va trebui restaurată. În biserică, am înlocuit mocheta din biserică, cu sprijinul enoriaşilor. Cred că toţi enoriaşii îşi doresc ca Biserica Cocoanei să fie restaurată, să ţinem aici slujbe, este un monument istoric şi este păcat că a fost lăsat de izbelişte. Sperăm că ne va ajuta bunul Dumnezeu să ducem la bun sfârşit ceea ce acum este doar un plan de restaurare. Avem nevoie de ajutor financiar pentru biserică, pentru că sunt multe de făcut“, a precizat preotul Dragomir Ţicleanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII