22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProdusele agroalimentare româneşti, excesiv de scumpe

Produsele agroalimentare româneşti, excesiv de scumpe

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a declarat miercuri, la deschiderea expoziţiei INDAGRA, că produsele agroalimentare româneşti sunt excesiv de scumpe şi că există foarte multe lucruri de făcut, dincolo de ce înseamnă sursele financiare.

„În opinia mea, produsele agroalimentare româneşti sunt excesiv de scumpe pentru ceea ce înseamnă ofertă. Şi acest lucru este din cauza acelor extrem de întortocheate căi care pornesc de la producătorul de materie primă până la produsul final pe raft. Probabil că vom avea extrem de mult de lucrat ca să ajungem într-un sistem de normalitate, acolo unde nu se distorsionează preţurile, acolo unde producătorul agricol, chiar dacă este finanţat, trebuia să ajute la o capitalizare, la o putere de a participa la o competiţie reală, la una neartificiată de subvenţii sau de un anumit tip de protecţie care nu mai poate fi făcută. Dar ceea ce avem construit de foarte mulţi ani este un sistem care artificializează această relaţie“, a spus Valeriu Tabără.

„Nu o să putem băga la nesfârşit mâna în buzunarul românilor“

Potrivit ministrului, rezolvarea acestor chestiuni nu se face doar de administraţia centrală sau locală, de Ministerul Agriculturii, Direcţia Agricolă ori de celelalte instituţii.
„Problema eliminării elementului speculativ în sectorul agroalimentar românesc vine şi din partea partenerilor noştri. Şi este în favoarea lor. Intrarea într-un sistem deschis de fiscalitate ne este favorabilă nouă, pentru că ne protejează. Avem acum producători care au acumulat astă-vară grâu şi cărora le este greu să iasă în piaţă pentru că uneori lipsesc probabil documentele de provenienţă ale acelor acumulări de grâu. Dar este o problemă care ne aparţine nouă tuturor. Şi acest lucru va trebui să îl rezolvăm dacă vreţi să intrăm într-o normalitate. Pentru că, stimaţi colegi, nu o să putem băga la nesfârşit mâna în buzunarul fiecărui cetăţean al României să completăm fără ca apoi să nu putem echilibra aceste relaţii“, a adăugat Valeriu Tabără.

Problema calităţii este un obiectiv esenţial

Ministrul a precizat, tot­odată, că România trebuie să devină o ţară producătoare de produse agroalimentare emergente şi pentru pieţele europene, nu doar pe piaţa internă.
„Pe piaţa mondială, problema calităţii şi a reducerii costurilor producţiei agricole şi a uşurării sau eliminării costurilor suplimentare pe fermier este un obiectiv esenţial pe care va trebui să îl aibă ţările la nivel european, dar trebuie să îl avem şi noi“, a mai spus Valeriu Tabără.
De asemenea, în opinia ministrului agriculturii, România nu trebuie să se limiteze la ce înseamnă necesarul de producţie pentru consumul propriu, pentru că acesta „este unul dintre cele mai păguboase concepte pentru evoluţia agriculturii româneşti“.
Valeriu Tabără a deschis miercuri cea de-a XV-a ediţie a expoziţiei INDAGRA Farm, care are loc între 10 şi 14 noiembrie, la Complexul Expoziţional Romexpo. Anul acesta, la eveniment şi-au anunţat participarea peste 350 de firme din 19 ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS