22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInspector ITM, agresat în timpul controlului

Inspector ITM, agresat în timpul controlului

Un inspector al ITM Dolj acuză că a fost agresat de unul dintre directorii firmei SC ARVA SA în timp ce făcea un control care viza munca la negru în zona complexului Marlorex.

Controlul efectuat miercuri de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj la Târgul Comercial Marlorex, situat pe Calea Severinului din Craiova, s-a lăsat cu… bătaie. Un inspector a văzut câţiva muncitori lucrând pe o schelă. S-a dus la ei şi i-a întrebat dacă au carte de muncă. Muncitorii l-au îndrumat către o persoană aflată nu departe, spunându-i: „Mai bine vorbiţi cu domnu’ director“. Când s-a dus la „domnu’ director“ şi l-a întrebat dacă muncitorii cu pricina sunt angajaţi cu acte în regulă, inspectorul s-a trezit cu… un pumn în nas.
„O echipă formată din doi inspectori s-a deplasat pentru un control privind combaterea muncii la negru. La una dintre societăţi au fost depistate cinci-şase persoane care lucrau la faţada exterioară a unei clădiri. În momentul în care s-a încercat identificarea lor, directorul de producţie al firmei l-a lovit cu brutalitate pe unul dintre cei doi inspectori“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al ITM Dolj.

Dosar penal pentru ultraj

Imediat, inspectorii de la ITM au sunat la 112, solicitând intervenţia poliţiei şi jandarmeriei. Fiind vorba de agresarea unui inspector în exerciţiul funcţiunii, ancheta a fost preluată direct de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
„La unitatea noastră de Parchet a fost înregistrat un dosar în care se fac acte premergătoare cu privire la săvârşirea infracţiunii de ultraj de către o persoană care urmează să fie identificată împotriva unui inspector de la ITM Dolj aflat în exerciţiul funcţiunii“, a precizat procuror Greta Chiurtu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Pumnul primit direct în figură l-a făcut să se clatine pe inspectorul Cornel Ivan de la ITM, dar nu şi să renunţe la control. Dimpotrivă, a aplicat două amenzi firmei ARVA SA, pentru neregulile constatate.
„În ceea ce priveşte firma vizată de control, au fost luate măsuri legale de sancţionare a acesteia. Pentru că persoanele respective s-au sustras controlului, a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei. În plus, a fost aplicată şi o amendă de 7.000 de lei pentru că a fost depistată o schelă neconformă“, a adăugat Cătălin Tiberius Mohora.
Autorul agresiunii pare să fie nimeni altul decât Gheorghe Bloj, unul dintre principalii acţionari ai Târgului Marlorex şi ai firmei SC ARVA SA Craiova. Deocamdată, Bloj nu a fost pus oficial sub urmărire, însă primele verificări ale oamenilor legii îl indică pe el drept autor al violenţei.
Rămâne de văzut şi ce vor zice medicii legişti despre leziunile pricinuite victimei, însă, chiar dacă pe certificatul medico-legal va sta scris că inspectorul ITM nu a necesitat îngrijiri medicale, simpla lovire a lui în timp ce se afla în exerciţiul funcţiunii îi poate aduce agresorului până la trei ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII