7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNinel Potârcă, încătuşat pentru evaziune fiscală

Ninel Potârcă, încătuşat pentru evaziune fiscală

Ninel Constantin Potârcă, afacerist de etnie romă şi fost candidat la Preşedinţia României în 2009, a fost reţinut luni seară alături de nepotul său. Cei doi sunt suspectaţi că, prin înregistrarea de operaţiuni fictive privind comercializarea de mărfuri şi prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor obţinute, au prejudiciat bugetul statului cu 590.000 de lei. În acest dosar penal s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de patru persoane.

Constantin Ninel Potârcă este cercetat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, iar nepotul său, Toma Potârcă, este cercetat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală. Procurorii Parchetului Judeţean Gorj au dispus începerea urmăririi penale faţă de patru persoane: Potârcă Constantin Ninel, Potârcă Toma, Vochidă Daniel şi Nica Nicoliţa, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la această infracţiune. Doar primii doi au fost reţinuţi pentru că, în cazul lor, procurorul de caz a luat în considerare şi faptul că s-au sustras de la urmărirea penală: „S-a luat măsura reţinerii pentru că exista riscul ca Potârcă Ninel şi Potârcă Toma să fi influenţat martori sau să fi distrus probe. De asemenea, cei doi s-au sustras urmăririi penale“, a declarat Cristina Ciobanu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului Gorj.

Tranzacţii nereale

Potrivit anchetatorilor, Potârcă Constantin Ninel, în calitate de administrator al SC AMSAI PROD SRL Târgu Cărbuneşti, în semestrul 2/2009 nu a înregistrat în documentele contabile suma de 749.167,74 lei, provenită din vânzarea către alte societăţi de uree şi azotat de amoniu, cauzând un prejudiciu în valoare de 276.820 de lei la bugetul statului. „Constantin Ninel Potârcă a înregistrat în evidenţele contabile ale SC AMSAI PROD SRL Târgu Cărbuneşti, în luna august 2009, trei facturi fiscale emise de SC ROBIATEX SRL Târgu Jiu, în valoare totală de 818.982 de lei, facturi care nu atestă o tranzacţie reală, diminuând astfel baza de impozitare şi creând un prejudiciu de 329.653 de lei la bugetul general consolidat. În cursul lunii februarie 2010, învinuiţii Potârcă Constantin Ninel, Potârcă Toma – administrator al SC ROBIATEX SRL Târgu Jiu – şi Nica Nicoliţa au cesionat părţile sociale ale SC ROBIATEX SRL către Vochidă Daniel, cerându-i acestuia să pretindă că documentele contabile au fost distruse şi oferindu-i suma de 30.000 de lei. Învinuita Nica Nicoliţa a semnat cele trei facturi fiscale emise de SC ROBIATEX SRL Târgu Jiu către SC AMSAI PROD SRL Târgu Cărbuneşti, atestând astfel tranzacţia nereală“, a spus procurorul Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judeţean Gorj.

„Este teatru! Sunt nevinovat“

Înainte de a fi băgat în maşina poliţiei, Ninel Potârcă a spus, zâmbind, că nu va fi închis: „Sunt nevinovat. Ăsta este doar teatru. Aşa fac ei. Voi fi liber, nu stau mult aşa. Nu au probe împotriva mea. E teatru!“. La intrarea în curtea IPJ Gorj, zeci de romi au aşteptat ca Ninel Potârcă să fie transportat la Parchet. Femeile de etnie romă au început să plângă în momentul în care afaceristul a fost scos pe uşa inspectoratului. Uneia dintre femei i s-a făcut rău, iar cei din grup au chemat salvarea pentru a i se acorda primul ajutor.

Un milion de euro prejudiciu

În martie 2006, Ninel Potârcă a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Gorj pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de un milion de euro. În acelaşi dosar, Nicoliţa Nica – pe vremea aceea administrator la o firmă a lui Ninel Potârcă – a fost trimisă în faţa instanţei de judecată pentru fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală.
În 2009, Ninel Potârcă, ce este şi preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, a candidat la preşedinţie. Anul trecut, Potârcă a fost supranumit „Obama de Meteor“ – Meteor fiind cartierul unde afaceristul locuieşte. De asemenea, Potârcă este patronul unor firme care fac achiziţii de fier vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII