22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoetul, înmormântat cu onoruri militare

Poetul, înmormântat cu onoruri militare

Funeraliile poetului Adrian Păunescu au avut loc ieri, slujba de înmormântare fiind oficiată la Biserica Boteanu din Capitală. După serviciul religios, cortegiul funerar a plecat spre Cimitirul Bellu, unde poetul a fost înmormântat, cu onoruri militare, pe Aleea Scriitorilor, acolo unde se află şi mormintele lui Mihai Eminescu, George Călinescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labiş, George Coşbuc, Eugen Barbu, Zaharia Stancu.

Adrian Păunescu a fost înmormântat în aplauzele a mii de români sosiţi din toată ţara, ieri după-amiază, la Cimitirul Bellu din Capitală, el odihnind aproape de Mihai Eminescu.
La ora 16.30, sicriul cu corpul neînsufleţit al poetului a fost coborât în criptă, în mormântul săpat pe Aleea Scriitorilor, lîn vecinătatea înaintaşilor săi I. L. Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Călinescu şi a contemporanilor şi prietenilor săi, Nicolae Labiş, Nichita Stănescu, Eugen Barbu, Marin Sorescu. Un detaşament al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“ a tras trei salve de armă în onoarea poetului, decorat, în anul 2003, de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler. Aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor, unde a fost înmormântat poetul, a fost amenajată o scenă, plină de coroane de flori, pe care se afla o masă, acoperită cu un val negru.
Poetul a fost omagiat de confraţii săi întru pozie, prezenţi lângă sicriul depus pe scena din faţa capelei cimitirului. Rând pe rând, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Mihai Cimpoi, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, poetul şi politicianul Corneliu Vadim Tudor, cantautorul şi politicianul Victor Socaciu, Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române, Adam Puslojic, membru de onoare al Academiei Române, acad. Dan Berindei au elogiat talentul de poet, patriotismul, omenia şi bunătatea marelui dispărut. Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de şapte preoţi şi trei diaconi, condus de PS Varlaam Ploieşteanul. Printre preoţi s-a aflat şi parohul catedralei din Târgu Mureş, unde Păunescu a poposit de mai multe ori cu cenaclul Totuşi Iubirea, poetul fiind unul dintre ctitorii locaşului de cult. Totodată, în timpul slujbei a fost citit un mesaj de condoleanţe trimis de către Patriarhul Daniel, familiei îndurerate.

Mii de persoane au venit să-şi ia rămas bun de la poet

Printre cei care au fost alături de familie în timpul slujbei de înmormântare s-au numărat prinţul Paul şi prinţesa Lia, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, actorul Florin Piersic, Adrian Năstase şi jurnalistul Marius Tucă.
Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost scos din Ateneul Român în jurul orei 12.40, în aplauzele a mii de oameni care au venit să-şi ia rămas bun de la poet. În acelaşi timp, zeci de persoane cântau imnul Universităţii Craiova „Oltenia, eterna Terranova“, iar o femeie a intonat apoi „Deşteaptă-te, române!“. Oamenii au aruncat cu flori spre cortegiu.
Galeria echipei Rapid, preşedintele clubului, Dinu Gheorghe, şi antrenorul Marius Şumudică au venit, de asemenea, sâmbătă seară, să-i aducă un ultim omagiu lui Adrian Păunescu şi să depună o coroană de flori.
Coroane de flori au fost aduse la sediul USR şi din partea premierului Emil Boc, a ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea, şi a ministrului culturii, Kelemen Hunor.

Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII