28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNicolae Mischie, achitat în dosarul „Drumurile“

Nicolae Mischie, achitat în dosarul „Drumurile“

Fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, şi ex-lider al Organizaţiei Judeţene a PSD a fost achitat de magistraţii Tribunalului Hunedoara în dosarul „Drumurile“. Ex-preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Pentru faptele respective, Mischie fusese chiar condamnat de Judecătoria Deva la trei ani şi jumătate de închisoare, însă în urma apelului, Tribunalul Hunedoara a decis că fostul şef al consiliului judeţean este nevinovat. Pe lângă pronunţarea sentinţei de achitare, Tribunalul Hunedoara a dispus ca Nicolae Mischie să nu plătească daune materiale în valoare de 82.653 de lei către instituţia pe care a condus-o, Consiliul Judeţean constituindu-se parte civilă în proces. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Hunedoara poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile.

Pietruiri de drumuri

Ancheta în dosarul „Drumurile“ a vizat modul în care Consiliul Judeţean Gorj s-a implicat în pietruirea unor drumuri comunale, înainte de 2004, reabilitarea casei de oaspeţi a judeţului, dar şi modul în care Nicolae Mischie şi-a obţinut titlul de doctor în istorie. Cu toate că procesul a început la Târgu Jiu, ex-preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a cerut strămutarea şi a obţinut-o. La Judecătoria Deva, Nicolae Mischie a fost însă condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare şi la plata unor despăgubiri, pentru ca zilele acestea să fie achitat. De asemenea, achitat a fost, încă de la prima instanţă, şi omul de afaceri Relu Ştefănoiu, judecat în acelaşi dosar pentru evaziune fiscală. Între timp, afaceristul din Novaci a obţinut achitarea definitivă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este de amintit că atât Nicolae Mischie, cât şi omul de afaceri Relu Ştefănoiu au fost arestaţi preventiv cinci zile, în anul 2005, procurorii gorjeni care au instrumentat dosarul „Drumurile“ considerând la vremea respectivă că rămânerea celor doi în libertate ar fi influenţat ancheta. Este de amintit şi faptul că tot în dosarul „Drumurile“ a fost cercetat şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, însă acesta a fost scos ulterior de sub urmărire penală.

Susţine că acum are dovada nevinovăţiei sale

Proaspăt achitat în sentinţa pronunţată recent de magistraţii hunedoreni, Nicolae Mischie susţine că va folosi decizia judecătorilor ca pe o dovadă concretă a nevinovăţiei sale. Mai mult decât atât, fostul baron de Gorj declară că toţi cei care l-au anchetat au fost plătiţi practic degeaba de către stat. „Eu am susţinut mereu că sunt nevinovat, iar acum am şi dovada. Nu au existat probe împotriva mea. Totul a fost fabricat. Martorii au spus la proces că au fost presiuni asupra lor şi, cu toate acestea, dosarul are 120 de volume în care nu există dovezi incriminatoare. Problema e alta, aceea că statul român a plătit sute de oameni, ofiţeri de poliţie, procurori, judecători şi experţi, care nu au deloc salarii mici, doar ca să găsească ceva împotriva mea. Au muncit atâţia oameni pentru a nu se demonstra nimic. Este bine că magistraţii au luat decizia cea dreaptă, pentru că, în ciuda consistenţei materialului probator, nu s-a putut stabili vinovăţia mea în acest dosar şi implicarea în comiterea acelor fapte“, a declarat Nicolae Mischie, care a reuşit momentan să scape de o condamnare, în condiţiile în care mai are pe rolul instanţelor de judecată şi alte procese.

O singură condamnare definitivă  

Un alt proces în care este judecat Nicolae Mischie se află pe rolul Judecătoriei Deva. Acuzaţiile care i se aduc lui Mischie în acest dosar sunt de contrabandă cu maşini şi evaziune fiscală, pentru că ar fi introdus în ţară două autoturisme pe care nu le-ar fi declarat la vamă şi pentru care nu ar fi achitat taxele aferente. Tribunalul Hunedoara îl condamnase la trei ani de închisoare, însă sentinţa a fost casată la începutul anului de Curtea de Apel Alba, dosarul fiind trimis spre rejudecare. Totodată, Mischie mai are pe rol un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care este acuzat de fapte de corupţie, procurorii susţinând că omul de afaceri Clement Mocanu i-ar fi modernizat trei locuinţe, în schimbul obţinerii unor contracte în minerit şi energie. Mischie are o condamnare de patru ani în acest dosar şi este obligat la plata unor daune de aproape o jumătate de milion de lei. Singurul dosar în care Nicolae Mischie a fost condamnat definitiv şi irevocabil este „Arma“, în care a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare. Fostul baron de Gorj a fost acuzat că, în 1997, după o vizită în Elveţia, a introdus în ţară o armă de vânătoare, fără să o declare şi implicit fără să achite taxele vamale aferente. Nicolae Mischie a condus Consiliul Judeţean Gorj în perioada 1996 – 2004, iar în prezent este profesor universitar la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU