16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbiţia unui preot

Ambiţia unui preot

Unde poate ajunge ambiţia unui preot supărat pe enoriaşii săi aflăm dintr-o poveste reală, petrecută în comuna mehedinţeană Braniştea. Sătenii se feresc să vorbească despre conflictul cu preotul, de teamă că nu-i mai îngroapă.

Cimitirul din Braniştea geme de oameni trecuţi în nefiinţă. Consilierii comunei au vrut să rezolve situaţia şi au aprobat construirea unui nou cimitir. Totul a mers ca la carte cât timp preotul satului nu s-a certat cu enoriaşii.
„În urmă cu 17 ani, s-a dat o hotărâre de consiliu local prin care locul respectiv, care aparţinea bisericii, a fost destinat unui cimitir. În timp, o parte dintre cetăţeni şi-au construit cavouri şi câţiva chiar şi-au îngropat rudele acolo. Preotul spune că noul cimitir nu are autorizaţii de
funcţionare şi acum cei care au fost înmormântaţi aici trebuie să fie deshumaţi. Se pare că au fost nişte neînţelegeri între preot şi cetăţeni. Ar fi fost posibilităţi să se rezolve totul, dacă ar fi venit să discute cu primăria. Acolo era o casă pe care am fi putut să o mutăm, dar nu s-a dorit asta. Acum vor fi deshumaţi şi duşi în cimitirul vechi, unde preotul acceptă să îi înmormânteze. Mormintele vechi sunt săpate din nou şi se fac alte gropi. Mai este ceva teren disponibil, dar este nisipos şi se scufundă. Dacă va exista o colaborare între parohie şi primărie, se vor găsi soluţii să autorizăm alt cimitir“, a declarat Ion Marin, primarul din Braniştea.
În noul cimitir, aproape tot satul făcuse cerere pentru cavouri, iar trei familii şi-au şi înmormântat rudele aici. „În cimitirul vechi nu mai e loc nici pe alei. Îi dezgroapă pe unii şi îi bagă pe alţii. Anul trecut au dezgropat o femeie, au pus oasele într-un sac şi au uitat să le mai îngroape. Ca să înhumeze o femeie dezgroapă trei. Este nevoie de alt cimitir şi acest teren pentru asta a fost dat de la primărie în urmă cu 17 ani“, a spus Nicolae Grecu, un localnic.
Oamenilor din sat le este frică de preot şi vorbesc în şoaptă despre el. „Nu e bine ce se întâmplă, dar noi nu spunem nimic de teamă că prinde ură pe noi şi nu ne mai îngroapă“, au spus câteva femei din Braniştea.
Preotul nu a recunoscut însă nici o acuzaţie şi a spus că, după părerea lui, în vechiul cimitir se mai pot face înmormântări 50 de ani de acum încolo.
„Este adevărat că se mai găsesc oseminte pentru că după şapte ani se pot deshuma alţii, aşa este legea. Nu am fost certat cu nimeni. Consider că legile noastre bisericeşti, pe care noi le numim canoane, au fost făcute şi pentru cei bogaţi, şi pentru cei săraci, dar se pare că unii nu înţeleg asta“, a spus preotul Grigore Pupăză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII