13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Funcţionarii de la Finanţe nu au dreptul să se revolte

Băsescu: Funcţionarii de la Finanţe nu au dreptul să se revolte

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă într-o emisiune Pro TV că funcţionarii de la Finanţe „nu au dreptul să se revolte“, deoarece sindicaliştii care îi reprezintă au insistat pentru menţinerea stimulentelor, „un sistem clientelar“. Şeful statului a făcut şi aprecieri la adresa mai-marilor din PDL.

Băsescu a fost întrebat dacă este de părere că e nevoie să se revolte oamenii „pe holuri“ pentru a fi rezolvată problema salariilor funcţionarilor din Ministerul de Finanţe. „Oamenii aceia nu au dreptul să se revolte pentru că au fost doi miniştri ai finanţelor, Remeş şi Vlădescu, care s-au întâlnit cu capii Finanţelor şi cu sindicatele şi i-au întrebat: «Nu vreţi să trecem pe o grilă de salarizare corectă şi să renunţăm la sistemul de stimulente care nu se ştie cât va mai merge?» Iar răspunsul sindicatelor, răspunsul capilor Finanţelor din teritoriu şi de la minister a fost: «Nu, menţinem sistemul clientelar». Acest sistem de stimulente îi face dependenţi de fiecare director, directoraş şi şef de serviciu pe subordonaţi“, a afirmat şeful statului. Preşedintele a precizat că fostul ministru de finanţe Gheorghe Pogea i-a ascuns premierului Emil Boc sistemul de stimulente de la minister, în timp ce succesorul acestuia, Sebastian Vlădescu, nu a introdus „sistemul de performanţă“ solicitat.
„În şedinţa de guvern când s-a stabilit comasarea sporurilor cu salariul şi această grilă provizorie de salarizare care funcţionează pentru 2010 să fie unificată, să spunem, ministrul de finanţe al acelui moment i-a ascuns premierului existenţa acestui sistem“, a spus Băsescu. Întrebat dacă s-a referit la Sebastian Vlădescu, preşedintele a negat: „Nu, la unul dinaintea lui“, a replicat el.
„Pogea era ministru de finanţe când s-a făcut comasarea sporurilor“, a admis apoi Băsescu. Întrebat, de asemenea, când a aflat despre aceste lucruri Emil Boc, şeful statului a spus: „Acum, odată cu scandalul, iar eu am aflat cu vreo două luni înainte de acest lucru şi l-am avertizat pe ministrul de finanţe să nu mai facă plăţi nediscriminatorii în aşa-zisul sistem de stimulente şi să introducă sistemul de performanţă. Nu a făcut-o“, a afirmat Băsescu, comentând problema salarizării funcţionarilor din sistemul fiscal. Preşedintele Traian Băsescu s-a referit şi la sistemul bancar despre care a spus că beneficiază de un exces de lichiditate.
„În momentul de faţă este un exces de lichiditate pe piaţă în condiţiile în care băncile totuşi nu creditează aşa cum ne-am dori economia, iar populaţia este extrem de reticentă să mai ia credite. (…) Băncile au uitat acum şi apelurile guvernatorului Băncii Naţionale şi apelurile mele din perioada în care dădeau credite cu buletinul. Au uitat, iar acum se uită în traistă şi constată că tot mai multe credite au devenit neperformante, or, prudenţa lor este de înţeles acum. Slavă Domnului că au devenit mai prudenţi, pe de o parte. Pe de altă parte, nu este permis să împingă toată nesăbuinţa lor din perioada în care dădeau credite cu buletinul în spinarea celor care au credite. Trebuie împărţit riscul“, a afirmat Băsescu.

Despre Boc….

Preşedintele a precizat că premierul Emil Boc va rămâne în funcţie încă doi ani. Întrebat dacă Boc va rămâne premier până la finalul mandatului său, preşedintele a replicat: „Nu eu schimb premierul. N-are cum să rămână până la finalul mandatului meu, pentru că mandatul parlamentar este până în 2012, iar mandatul meu se termină în 2014“. Totuşi, Băsescu dă şanse mari ca actuala coaliţie să guverneze şi după 2012. „Eu vă pot spune că actuala majoritate, v-o spun foarte deschis, are şanse foarte mari să guverneze şi după 2012, cu toată înflorirea care pare a fi pe faţa… (opoziţiei – n.r.)“, a adăugat şeful statului.  

Despre Blaga….

Preşedintele Traian Băsescu a spus că Vasile Blaga este unul dintre politicienii foarte puternici ai PDL, care poate câştiga alegerile interne pentru şefia partidului, dar s-a arătat rezervat în şansele acestuia de a câştiga preşedinţia, dacă ar candida.
„Îl văd ca fiind unul din politicienii foarte puternici ai PDL, care poate câştiga alegerile interne în partid. Nu ştiu dacă ar putea câştiga în afara partidului, dar în interiorul partidului Blaga poate câştiga alegerile“, a declarat şeful statului, chestionat în legătură cu aspiraţiile lui Vasile Blaga de a conduce PDL.
Băsescu s-a arătat însă rezervat în privinţa eventualităţii ca Vasile Blaga să câştige şi o competiţie electorală pentru preşedinţia României.
„Nu (poate câştiga prezidenţialele – n.r.), dar să conducă partidul poate. Pentru preşedinţie m-aş uita totuşi la oameni de gen Baconschi, poate Preda“, a spus şeful statului.

Udrea mai are de învăţat ca să fie premier

Preşedintele Traian Băsescu apreciază că Elena Udrea este unul dintre cei mai buni politicieni ai PDL, însă susţine că, pentru funcţia de premier, preşedinte de partid sau şef al statului este nevoie, pe lângă inteligenţă şi abilitate, de experienţă de viaţă. „Exclud un candidat femeie şi la preşedinţia partidului, şi la preşedinţia României. Nu exclud candidatura, exclud şansa de a câştiga“, a precizat Traian Băsescu. Întrebat dacă se referă la Elena Udrea când vorbeşte despre şansa femeilor de a conduce PDL sau România, Băsescu a spus că este vorba şi de politicieni precum Sulfina Barbu sau Roberta Anastase. Cât priveşte o eventuală susţinere pentru ca Elena Urdea să conducă guvernul, Băsescu s-a arătat categoric împotrivă.
„Nu, şi o să vă spun de ce. Vă aduceţi aminte că eu am fost promotorul în partid al promovării tinerilor. Am ajuns între timp la o concluzie. Este extraordinar de bine să promovezi tineri, dar trebuie să fii foarte atent unde îi ajuţi să ajungă atunci când poţi să îi ajuţi, pentru că funcţiile înalte gen prim-ministru, preşedinte, dincolo de forţă, implică o experienţă de viaţă“, a explicat şeful statului. El a arătat că inteligenţa şi abilitatea în politică nu sunt criterii suficiente pentru ca un politician să ocupe cele mai importante funcţii la nivel executiv.
„Nu e suficient să fii inteligent şi aici v-o descriu pe doamna Udrea: inteligent, ambiţios, capabil de negociere, extrem de rezistent în bătălia politică, deci aş spune, la vârsta dânsei, 36-37 de ani, unul din cele mai bune produse ale politicii PDL în ultimii ani, dar de aici până la funcţia de prim-ministru sau preşedinte de partid e cale lungă. Sunt funcţii care necesită experienţă de viaţă“, a subliniat Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII