13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul, acuzat că intră ilegal în treburile patronatelor

Guvernul, acuzat că intră ilegal în treburile patronatelor

Uniunea Generală a Industriaşilor din România UGIR 1903 şi Confederaţia Patronală din Industria României CONIPROM semnează pe 21 septembrie un comunicat de presă prin care sesizează şi condamnă „abuzul de putere al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care, înlocuind reprezentanţi legal desemnaţi în structurile de dialog social, încalcă prevederile unei legi organice“.
Conform legislaţiei naţionale şi uzanţelor internaţionale în domeniul muncii, afirmă organismele semnatare ale protestului, guvernul nu are dreptul de a influenţa în nici un fel procesele de desemnare a reprezentanţilor patronatelor. Nominalizarea acestor persoane în consilii de administraţie, cu mandate de patru ani, intră în mod exclusiv în atribuţiile patronatelor, care deliberează în deplin consens, inclusiv la nivelul agenţiilor judeţene.
„Fără să ţină seama de aceste prevederi, pe baza unui simple scrisori din partea unui grup de reprezentanţi ai altor confederaţii patronale reunite în Alianţa Confederaţiilor Patronale din România, organizaţie fără o reprezentativitate reală în derularea relaţiilor de muncă în România, domnul Silviu Bianu, secretar de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, decide abuziv redistribuirea locurilor în respectivele consilii de administraţie prin excluderea totală a UGIR 1903 şi CONPIROM.
Ne întrebăm ce legimitate pot avea consiliile de administraţie ale agenţiilor naţionale şi judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în România când angajatorii care negociază şi semnează 16 din cele 21 de contracte colective de muncă la nivel de ramură, pentru 61 la sută din forţa de muncă din România, sunt excluşi din aceste consilii de administraţie“, afirmă UGIR 1903 şi CONIPROM.
„Ne exprimăm regretul că plângerea înaintată de UGIR-1903 la Organizaţia Internaţională a Muncii privind imixtiunea guvernului prin decizii administrative în activitatea patronatelor îşi găseşte o nouă confirmare în aceste ultime acţiuni, confirmare ce va cântări semnificativ în investigaţia pe care OIM urmează să o întreprindă în România“.
Uniunea Generală a Industriaşilor din România şi Confederaţia Patronală din Industria României, cele mai importante confederaţii patronale din România, gestionează, în acest moment, destinele a peste trei milioane de salariaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS