22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPărinţii nu vor să îşi transforme copiii în navetişti

Părinţii nu vor să îşi transforme copiii în navetişti

Părinţii copiilor care vor fi nevoiţi să facă naveta din cauza comasării şcolilor din Gorj sunt nemulţumiţi de politica dusă de Inspectoratul Şcolar Judeţean, care va închide 39 de unităţi de învăţământ.

Închiderea şi comasarea şcolilor din judeţul Gorj, începând cu 13 septembrie, creează nemulţumiri şi chiar revoltă în rândul părinţilor elevilor care învaţă în mediul rural. În comuna Berleşti vor fi comasate trei unităţi de învăţământ, însă cele mai multe probleme vor fi cu transportul elevilor şcolii primare din satul Scurtu. Instituţia îşi va pierde personalitatea juridică, va fi închisă şi comasată cu Şcoala Generală din Lihuleşti, aflată în centrul comunei. Distanţa dintre cele două unităţi de învăţământ este de aproximativ 18 kilometri, care trebuie parcurşi cu ajutorul unui microbuz pentru transportul elevilor. Din nefericire, după cum au declarat părinţii copiilor care învăţau la Şcoala Scurtu, din cauza drumului foarte prost, microbuzul nu poate ajunge decât până la marginea satului şi elevii, împreună cu părinţii, trebuie să parcurgă, în timpul anului şcolar, aproximativ şapte kilometri pe jos, ca să poată ajunge la maşina care transportă elevi la Lihuleşti.

„Copilul meu a adormit în clasă de oboseală“

La Şcoala din Scurtu sunt înscrişi şapte elevi, iar în aceeaşi clădire mai funcţionează o grădiniţă cu 12 preşcolari. Când au auzit că li se desfiinţează şcoala din sat şi copiii lor trebuie să devină toţi navetişti, părinţii s-au revoltat şi au cerut intervenţia Primăriei Berleşti: „Drumul acesta este groaznic. Şoferul microbuzului a spus că el nu poate să intre toamna, pe mocirlă, sau iarna până la noi, în Scurtu. Aşa s-a întâmplat şi până acum. Copiii din sat care terminau şcoala primară mergeau din clasa a V-a la Lihuleşti. Să mergi şapte kilometri pe jos să ajungi la microbuz, e foarte greu. Sunt copii, nu adulţi. Unii au pierdut şi microbuzul şi au mers pe jos 18 kilometri. S-a întâmplat frecvent. Copilul meu a şi adormit în clasă de oboseală. Ce pretenţii să mai ai la aceşti copii? Acum i-au luat şi pe cei de clasele I-IV şi i-au mutat la Scurtu. Sunt şapte copii. Mai vin şi cei 12 de la grădiniţă din urmă şi vor merge şi ei în clasa I. Cum vor face naveta? Iarna, pâinea vine în sat cu o căruţă, pentru că nu poate intra nimeni cu maşina pe drumul desfundat al satului. Mi-au spus părinţi din sat că se gândesc să nu îşi mai dea copiii la şcoală, să rămână doar cu patru clase. Eu îl trezeam pe copilul cel mare la ora 4.30 ca să prindem microbuzul“, a povestit Constantin Ghimişi, de 46 de ani, tatăl a doi copii, unul în clasa a IV-a, la Şcoala din Scurtu, şi celălalt în clasa a VI-a, la Şcoala din Lihuleşti. Anica Ciora, mama unui elev de clasa a III-a de la Şcoala din Scurtu, este, de asemenea, împotriva comasării. „Se întreabă toată lumea de ce nu sunt rezultate şi nu mai ia nimeni bacalaureatul. Dacă ne jucăm cu elevii de parcă ar fi nişte mingi de ping-pong, ei ce să mai priceapă?! Mai ales că la ţară toată lumea abia aşteaptă să îşi trimită copilul la muncă sau cu vaca, decât să îl lase să înveţe carte“, a spus Anica Ciora.  

Promit microbuze

Maria Dumitraşcu, primăriţa din Berleşti, a declarat că părinţii au dreptate parţial şi că în comună va sosi cel mai probabil până la 1 octombrie încă un microbuz pentru transport elevi. „Este o zonă dificilă. E adevărat. Avem un microbuz pentru transport elevi, dar el nu poate să parcurgă toată comuna de la un capăt la celălalt pentru că sunt 47 de kilometri. Şi noi mergeam pe jos la şcoală şi mai aduceam şi câte un braţ de lemne acasă. O să mai vină încă un microbuz şi lucrurile o să se regleze. Şoferul trebuie să respecte şi el orarul şcolilor şi să-i ducă pe copii la timp la cursuri. Oamenii trebuie să accepte ideea că trebuie să facem un învăţământ mai eficient şi să fie de acord cu această comasare. Părinţii trebuie să mai facă şi sacrificii ca să îşi ţină copiii la şcoală. Şi eu am făcut naveta cât am fost elevă“, a menţionat Maria Dumitraşcu.

Şcoală cu patru elevi

Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar general adjunct, a declarat că Şcoala Primară din Scurtu a fost comasată cu Şcoala Generală din Lihuleşti la cererea primăriei. Totodată, la nivelul judeţului este nevoie în mai multe zone de microbuze pentru transport elevi. Recent, în urma unei analize a Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Gorj, necesarul de microbuze pentru transport şcolari la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ este de 15. „Sunt situaţii şi situaţii. Probleme cu microbuzele mai avem la Bengeşti-Ciocadia şi la Alimpeşti. Trebuie rezolvate şi la nivel local, cu firme de transport. Organizarea învăţământului se face în interesul elevului. Noi nu putem să ţinem o şcoală cu şapte copii din diferite cicluri. Una e să înveţe toţi, la grămadă, şi alta să facă un învăţător cu toţi. Există însă zone cu şcoli cu puţini copii, unde nu s-a putut face comasarea“, a declarat Gheorghe Mitescu. Un exemplu de şcoală cu puţini elevi este cea din Cerna Sat, comuna Padeş, unde vor începe anul şcolar patru copii.

Cu 500 de posturi mai puţin 

În anul şcolar 2010-2011, la nivelul judeţului Gorj vor exista cu peste 500 de posturi mai puţin decât în anul şcolar anterior, când în unităţile de învăţământ predau peste 4.500 de titulari şi suplinitori.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII